Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Lokale en regionale politiek: de gemeentelijke fusies van 1976: een mijlpaal voor de lokale besturen in België

Koenraad De Ceuninck UGent (2009)
abstract
De relatie tussen schaal en lokaal bestuur blijft in ons land actueel. Het vraagstuk over hoe groot een gemeente precies moet zijn houdt wetenschap en politiek al jaren bezig. Voorliggend werk gaat in op die schaalproblematiek en meerbepaald op de manier waarop het hertekenen van de gemeentegrenzen in België in het verleden is gebeurd. Misschien kunnen beleidsmakers wel leren uit de lessen van het verleden? De gemeentelijke fusies van 1976 liggen ondertussen al meer dan 30 jaar achter ons. Toch werd er in België door de jaren heen maar weinig onderzoek naar gedaan. Er werd een evaluatie doorgevoerd in 1989 en er waren enkele casestudies naar individuele fusies. Over de politieke besluitvorming tijdens de fusieoperatie werd nagenoeg niets gepubliceerd. Voorliggend werk brengt daar verandering in. In 2003 diende er zich namelijk een opportuniteit aan die het onderzoek naar die politieke besluitvorming kon bespoedigen. In dat jaar kreeg het Rijksarchief namelijk de archieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken met betrekking tot de fusieoperatie in haar bezit. Het was voor de auteur de rechtstreekse aanleiding om zich te verdiepen in de politieke besluitvorming omtrent de gemeentelijke fusies. Het boek wil een antwoord bieden op de vraag op welke manier het uittekenen van de nieuwe gemeentegrenzen precies is verlopen. Het vertelt het verloop van de procedure en de manier waarop politici, zowel lokaal als nationaal, daar invulling aan gaven. Meerbepaald wordt er gefocust op de fusies in Oost- en West-Vlaanderen en meer in het bijzonder op de fusies van de steden Gent en Kortrijk.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
fusies van gemeenten, lokale politiek, schaal
pages
XIX, 479 pages
publisher
Vanden Broele
place of publication
Brugge
ISBN
9789049601720
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1140880
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1140880
date created
2011-02-07 11:56:25
date last changed
2017-01-02 09:54:50
@book{1140880,
 abstract   = {De relatie tussen schaal en lokaal bestuur blijft in ons land actueel. Het vraagstuk over hoe groot een gemeente precies moet zijn houdt wetenschap en politiek al jaren bezig. Voorliggend werk gaat in op die schaalproblematiek en meerbepaald op de manier waarop het hertekenen van de gemeentegrenzen in Belgi{\"e} in het verleden is gebeurd. Misschien kunnen beleidsmakers wel leren uit de lessen van het verleden? De gemeentelijke fusies van 1976 liggen ondertussen al meer dan 30 jaar achter ons. Toch werd er in Belgi{\"e} door de jaren heen maar weinig onderzoek naar gedaan. Er werd een evaluatie doorgevoerd in 1989 en er waren enkele casestudies naar individuele fusies. Over de politieke besluitvorming tijdens de fusieoperatie werd nagenoeg niets gepubliceerd. Voorliggend werk brengt daar verandering in. In 2003 diende er zich namelijk een opportuniteit aan die het onderzoek naar die politieke besluitvorming kon bespoedigen. In dat jaar kreeg het Rijksarchief namelijk de archieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken met betrekking tot de fusieoperatie in haar bezit. Het was voor de auteur de rechtstreekse aanleiding om zich te verdiepen in de politieke besluitvorming omtrent de gemeentelijke fusies.
Het boek wil een antwoord bieden op de vraag op welke manier het uittekenen van de nieuwe gemeentegrenzen precies is verlopen. Het vertelt het verloop van de procedure en de manier waarop politici, zowel lokaal als nationaal, daar invulling aan gaven. Meerbepaald wordt er gefocust op de fusies in Oost- en West-Vlaanderen en meer in het bijzonder op de fusies van de steden Gent en Kortrijk.},
 author    = {De Ceuninck, Koenraad},
 isbn     = {9789049601720},
 keyword   = {fusies van gemeenten,lokale politiek,schaal},
 language   = {dut},
 pages    = {XIX, 479},
 publisher  = {Vanden Broele},
 title    = {Lokale en regionale politiek: de gemeentelijke fusies van 1976: een mijlpaal voor de lokale besturen in Belgi{\"e}},
 year     = {2009},
}

Chicago
De Ceuninck, Koenraad. 2009. Lokale En Regionale Politiek: De Gemeentelijke Fusies Van 1976: Een Mijlpaal Voor De Lokale Besturen in België. Brugge: Vanden Broele.
APA
De Ceuninck, K. (2009). Lokale en regionale politiek: de gemeentelijke fusies van 1976: een mijlpaal voor de lokale besturen in België. Brugge: Vanden Broele.
Vancouver
1.
De Ceuninck K. Lokale en regionale politiek: de gemeentelijke fusies van 1976: een mijlpaal voor de lokale besturen in België. Brugge: Vanden Broele; 2009.
MLA
De Ceuninck, Koenraad. Lokale En Regionale Politiek: De Gemeentelijke Fusies Van 1976: Een Mijlpaal Voor De Lokale Besturen in België. Brugge: Vanden Broele, 2009. Print.