Advanced search
1 file | 8.91 MB

Facebook en de raad voor de journalistiek: foto’s van slachtoffers in de media

Dirk Voorhoof (UGent)
Author
Organization
Abstract
Onlangs deed de Raad voor de Journalistiek uitspraak over een klacht van een man van wie de dochter in een verkeersongeval was overleden. Een weekblad had over het verkeersdrama bericht met twee foto’s van de overledene, waarvan één op de frontpagina. Beide foto’s waren van Facebook geplukt. In deze bijdrage plaatst de auteur de beslissing van de Raad in het ruimere kader van het recht op afbeelding van slachtoffers en hun nabestaanden. Ook verwijst hij naar de voorschriften van de journalistieke beroepsethiek. Van de Raad voor de Journalistiek mag worden verwacht dat hij voortaan scherper toeziet op het gebruik van foto’s van slachtoffers.
Keywords
art. 10 EVRM, recht op informatie, rechten van slachtoffers, Journalistieke ethiek, recht op afbeelding, Raad voor de Journalistiek

Downloads

 • 1114488.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 8.91 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Voorhoof, Dirk. 2011. “Facebook En De Raad Voor De Journalistiek: Foto’s Van Slachtoffers in De Media.” Nieuw Juridisch Weekblad = Njw (mechelen) 10 (235): 38–44.
APA
Voorhoof, D. (2011). Facebook en de raad voor de journalistiek: foto’s van slachtoffers in de media. NIEUW JURIDISCH WEEKBLAD = NJW (MECHELEN), 10(235), 38–44.
Vancouver
1.
Voorhoof D. Facebook en de raad voor de journalistiek: foto’s van slachtoffers in de media. NIEUW JURIDISCH WEEKBLAD = NJW (MECHELEN). 2011;10(235):38–44.
MLA
Voorhoof, Dirk. “Facebook En De Raad Voor De Journalistiek: Foto’s Van Slachtoffers in De Media.” NIEUW JURIDISCH WEEKBLAD = NJW (MECHELEN) 10.235 (2011): 38–44. Print.
@article{1114488,
 abstract   = {Onlangs deed de Raad voor de Journalistiek uitspraak over een klacht van een man van wie de dochter in een verkeersongeval was overleden. Een weekblad had over het verkeersdrama bericht met twee foto{\textquoteright}s van de overledene, waarvan {\'e}{\'e}n op de frontpagina. Beide foto{\textquoteright}s waren van Facebook geplukt. In deze bijdrage plaatst de auteur de beslissing van de Raad in het ruimere kader van het recht op afbeelding van slachtoffers en hun nabestaanden. Ook verwijst hij naar de voorschriften van de journalistieke beroepsethiek. Van de Raad voor de Journalistiek mag worden verwacht dat hij voortaan scherper toeziet op het gebruik van foto{\textquoteright}s van slachtoffers.},
 author    = {Voorhoof, Dirk},
 issn     = {1378-8914},
 journal   = {NIEUW JURIDISCH WEEKBLAD = NJW (MECHELEN)},
 keyword   = {art. 10 EVRM,recht op informatie,rechten van slachtoffers,Journalistieke ethiek,recht op afbeelding,Raad voor de Journalistiek},
 language   = {dut},
 number    = {235},
 pages    = {38--44},
 title    = {Facebook en de raad voor de journalistiek: foto{\textquoteright}s van slachtoffers in de media},
 volume    = {10},
 year     = {2011},
}