Advanced search
1 file | 315.38 KB

Begrenzing en kritiek: over de mogelijkheid van een verhouding tussen psychoanalyse en (neuro)-wetenschap

Author
Organization
Abstract
Wat de hedendaagse betekenis kan zijn van zoiets als neuro-psychoanalyse, zal afhangen van haar vermogen om niet te vervallen in de klassieke objectivistische/subjectivistische oppositie-paren. Het is onze stelling dat, indien de neuro-psychoanalyse vandaag belang wil hebben in het veld van de wetenschappen en de cultuur, ze zich best articuleert binnen een ruimte van “noch-noch”: noch een loutere reductie tot de werking van het brein, noch een terugtrekking in de barre hoogten van het psychisch functioneren. Epistemologisch valt één en ander over deze ruimte te zeggen, en dat is dan ook wat de huidige tekst, doorheen de mogelijke betekenis van de neuro-psychoanalyse, beoogt te doen. Enerzijds maken we duidelijk dat de kritische gedachte van het streven naar begrenzing in eerste instantie de zoektocht betreft naar een onderscheid tussen binnen en buiten, zonder dat daarvoor een a priori regel of een a priori concept voorhanden is of kan gegeven worden. Dit aspect vereist een goed begrip van objectivering, evenals een goed begrip van wat een weerstand daartegenover kan betekenen. Kort samengevat kan gesteld worden dat de constitutie van een binnen altijd de constitutie is van iets waartegenover iets anders pas vanaf dan kan verschijnen als tegengesteld of antinomisch, wat dan gemakshalve een buiten heet. Een binnen constitueren, komt dus tezelfdertijd neer op de constitutie van een buiten, ook al is dit buiten slechts in termen van weerstand, oppositie of antinomie te vatten. Anderzijds illustreren we dit proces van objectivering en weerstand aan de hand van Freuds zoektocht naar de articulatie van het psychisch apparaat in termen van de constitutie van het onderscheid tussen binnen en buiten.
Keywords
Freud, Kant, Begrenzing, Kritiek, neuropsychoanalyse

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 315.38 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van de Vijver, Gertrudis. 2010. “Begrenzing En Kritiek: Over De Mogelijkheid Van Een Verhouding Tussen Psychoanalyse En (neuro)-wetenschap.” In Psychoanalyse En Neurowetenschap : De Geest in De Machine, ed. Mark Kinet and Ariane Bazan, 14:215–229. Antwerpen: Garant Uitgevers nv.
APA
Van de Vijver, G. (2010). Begrenzing en kritiek: over de mogelijkheid van een verhouding tussen psychoanalyse en (neuro)-wetenschap. In Mark Kinet & A. Bazan (Eds.), Psychoanalyse en neurowetenschap : de geest in de machine (Vol. 14, pp. 215–229). Antwerpen: Garant Uitgevers nv.
Vancouver
1.
Van de Vijver G. Begrenzing en kritiek: over de mogelijkheid van een verhouding tussen psychoanalyse en (neuro)-wetenschap. In: Kinet M, Bazan A, editors. Psychoanalyse en neurowetenschap : de geest in de machine. Antwerpen: Garant Uitgevers nv; 2010. p. 215–29.
MLA
Van de Vijver, Gertrudis. “Begrenzing En Kritiek: Over De Mogelijkheid Van Een Verhouding Tussen Psychoanalyse En (neuro)-wetenschap.” Psychoanalyse En Neurowetenschap : De Geest in De Machine. Ed. Mark Kinet & Ariane Bazan. Vol. 14. Antwerpen: Garant Uitgevers nv, 2010. 215–229. Print.
@incollection{1112209,
 abstract   = {Wat de hedendaagse betekenis kan zijn van zoiets als neuro-psychoanalyse, zal afhangen van haar vermogen om niet te vervallen in de klassieke objectivistische/subjectivistische oppositie-paren. Het is onze stelling dat, indien de neuro-psychoanalyse vandaag belang wil hebben in het veld van de wetenschappen en de cultuur, ze zich best articuleert binnen een ruimte van {\textquotedblleft}noch-noch{\textquotedblright}: noch een loutere reductie tot de werking van het brein, noch een terugtrekking in de barre hoogten van het psychisch functioneren. Epistemologisch valt {\'e}{\'e}n en ander over deze ruimte te zeggen, en dat is dan ook wat de huidige tekst, doorheen de mogelijke betekenis van de neuro-psychoanalyse, beoogt te doen. Enerzijds maken we duidelijk dat de kritische gedachte van het streven naar begrenzing in eerste instantie de zoektocht betreft naar een onderscheid tussen binnen en buiten, zonder dat daarvoor een a priori regel of een a priori concept voorhanden is of kan gegeven worden. Dit aspect vereist een goed begrip van objectivering, evenals een goed begrip van wat een weerstand daartegenover kan betekenen. Kort samengevat kan gesteld worden dat de constitutie van een binnen altijd de constitutie is van iets waartegenover iets anders pas vanaf dan kan verschijnen als tegengesteld of antinomisch, wat dan gemakshalve een buiten heet. Een binnen constitueren, komt dus tezelfdertijd neer op de constitutie van een buiten, ook al is dit buiten slechts in termen van weerstand, oppositie of antinomie te vatten. Anderzijds illustreren we dit proces van objectivering en weerstand aan de hand van Freuds zoektocht naar de articulatie van het psychisch apparaat in termen van de constitutie van het onderscheid tussen binnen en buiten.},
 author    = {Van de Vijver, Gertrudis},
 booktitle  = {Psychoanalyse en neurowetenschap : de geest in de machine},
 editor    = {Kinet, Mark and Bazan, Ariane},
 isbn     = {9789044127126},
 keyword   = {Freud,Kant,Begrenzing,Kritiek,neuropsychoanalyse},
 language   = {dut},
 pages    = {215--229},
 publisher  = {Garant Uitgevers nv},
 series    = {Psychoanalytische Actueel},
 title    = {Begrenzing en kritiek: over de mogelijkheid van een verhouding tussen psychoanalyse en (neuro)-wetenschap},
 volume    = {14},
 year     = {2010},
}