Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Nieuw-Guinea

Paulina van der Zee UGent (2008) Oceanië : tekens van rites, symbolen van gezag. p.27-73
abstract
De kunst van grote contrasten uit Oceanië, met nooit eerder gepubliceerde werkenOceanië bestrijkt een derde van het aardoppervlak. Het situeert zich in het zuidelijke deel van de Stille Zuidzee. Cultureel is het opgedeeld in drie zones: Melanesië, Polynesië en Micronesië. Met uitzondering van Nieuw Guinea, ’s werelds tweede grootste eiland, en Nieuw Zeeland bestaat het daarenboven uit honderden eilandengroepen waarvan een aantal al eeuwenlang door mensen worden bewoond. Deze volkeren brachten een kunst met grote contrasten voort om hun goden, voorouders of natuurgeesten te eren en om zichzelf met de nodige praal te tooien. Het boek brengt een selectie van beelden, maskers, rituele en gebruiksvoorwerpen. De voorwerpen zijn gemaakt van natuurlijke en minerale materialen zoals hout, schelpen, steen en veren. Hiermee wordt het artistieke genie van de verschillende culturen, die zich telkens wisten aan te passen aan de natuurlijke verscheidenheid van hun woongebieden, zichtbaar. Dit boek bevat voor het overgrote deel nooit eerder gepubliceerde kunstwerken. Door verschillende bijdragen van belangrijke specialisten worden de kunstwerken in context gebracht.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
bookChapter
publication status
published
subject
keyword
non western art, Oceania, New Guinea, Papuans, sculptures, ancestors, masks, ritual objects
book title
Oceanië : tekens van rites, symbolen van gezag
editor
Frank Herreman
pages
27 - 73
publisher
Mercator Fonds
place of publication
Brussel
ISBN
9789061538370
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B2
id
1111336
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1111336
date created
2011-01-28 10:14:19
date last changed
2017-01-02 09:53:51
@incollection{1111336,
 abstract   = {De kunst van grote contrasten uit Oceani{\"e}, met nooit eerder gepubliceerde werkenOceani{\"e} bestrijkt een derde van het aardoppervlak. Het situeert zich in het zuidelijke deel van de Stille Zuidzee. Cultureel is het opgedeeld in drie zones: Melanesi{\"e}, Polynesi{\"e} en Micronesi{\"e}. Met uitzondering van Nieuw Guinea, {\textquoteright}s werelds tweede grootste eiland, en Nieuw Zeeland bestaat het daarenboven uit honderden eilandengroepen waarvan een aantal al eeuwenlang door mensen worden bewoond. Deze volkeren brachten een kunst met grote contrasten voort om hun goden, voorouders of natuurgeesten te eren en om zichzelf met de nodige praal te tooien. Het boek brengt een selectie van beelden, maskers, rituele en gebruiksvoorwerpen. De voorwerpen zijn gemaakt van natuurlijke en minerale materialen zoals hout, schelpen, steen en veren. Hiermee wordt het artistieke genie van de verschillende culturen, die zich telkens wisten aan te passen aan de natuurlijke verscheidenheid van hun woongebieden, zichtbaar. Dit boek bevat voor het overgrote deel nooit eerder gepubliceerde kunstwerken. Door verschillende bijdragen van belangrijke specialisten worden de kunstwerken in context gebracht.},
 author    = {van der Zee, Paulina},
 booktitle  = {Oceani{\"e} : tekens van rites, symbolen van gezag},
 editor    = {Herreman , Frank },
 isbn     = {9789061538370},
 keyword   = {non western art,Oceania,New Guinea,Papuans,sculptures,ancestors,masks,ritual objects},
 language   = {dut},
 pages    = {27--73},
 publisher  = {Mercator Fonds},
 title    = {Nieuw-Guinea},
 year     = {2008},
}

Chicago
van der Zee, Paulina. 2008. “Nieuw-Guinea.” In Oceanië : Tekens Van Rites, Symbolen Van Gezag, ed. Frank  Herreman , 27–73. Brussel: Mercator Fonds.
APA
van der Zee, Paulina. (2008). Nieuw-Guinea. In F. Herreman (Ed.), Oceanië : tekens van rites, symbolen van gezag (pp. 27–73). Brussel: Mercator Fonds.
Vancouver
1.
van der Zee P. Nieuw-Guinea. In: Herreman F, editor. Oceanië : tekens van rites, symbolen van gezag. Brussel: Mercator Fonds; 2008. p. 27–73.
MLA
van der Zee, Paulina. “Nieuw-Guinea.” Oceanië : Tekens Van Rites, Symbolen Van Gezag. Ed. Frank  Herreman . Brussel: Mercator Fonds, 2008. 27–73. Print.