Advanced search
1 file | 90.45 KB

Nachtwakers of omnivoren?: het participatieprofiel van universiteitsstudenten in Nederland en Vlaanderen

Author
Organization
Abstract
Over de mate waarin de jongeren van vandaag nog betrokken zijn in het politieke en sociale leven heerst een algemene bezorgdheid. De claim dat er een systematische terugloop van de politieke en maatschappelijke participatie van jongeren plaatsvindt, wordt echter betwist. Er zou daarentegen sprake zijn van een vervanging van de meer traditionele, formele en geïnstitutionaliseerde participatievormen door nieuwe, geïndividualiseerde types van engagement. In dit hoofdstuk onderzoeken we de plausibiliteit van een alternatieve hypothese: de pluralisering van de participatie, waarbij traditionele en nieuwe participatievormen op een meer creatieve en complexe wijze gecombineerd worden. Om deze assumptie empirisch te onderzoeken, zijn 1493 studenten in Nederland en Vlaanderen geënquêteerd over hun politieke en maatschappelijke participatie. Op basis van een latente-klassenanalyse onderscheiden we vijf participatieprofielen: passieve burgers, klassieke vrijwilligers, humanitaire burgers, burger-nachtwakers en burger-omnivoren. De resultaten ondersteunen de pluraliseringsthese.
Keywords
Geefgedrag, Latente-klassenanalyse, Vrijwilligerswerk, Burgerschap, Politieke participatie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 90.45 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Hustinx, Lesley, Lucas CPM Meijs, Femida Handy, and Ram A Cnaan. 2011. “Nachtwakers of Omnivoren?: Het Participatieprofiel Van Universiteitsstudenten in Nederland En Vlaanderen.” In Ontwikkelingen in Het Marktonderzoek, ed. Fred Bronner, P Dekker, E de Leeuw, LJ Paas, K de Ruyter, A Smidts, and JE Wieringa, 36:223–237. Haarlem, Nederland: Spaar en Hout.
APA
Hustinx, L., Meijs, L. C., Handy, F., & Cnaan, R. A. (2011). Nachtwakers of omnivoren?: het participatieprofiel van universiteitsstudenten in Nederland en Vlaanderen. In F. Bronner, P. Dekker, E. de Leeuw, L. Paas, K. de Ruyter, A. Smidts, & J. Wieringa (Eds.), Ontwikkelingen in het marktonderzoek (Vol. 36, pp. 223–237). Haarlem, Nederland: Spaar en Hout.
Vancouver
1.
Hustinx L, Meijs LC, Handy F, Cnaan RA. Nachtwakers of omnivoren?: het participatieprofiel van universiteitsstudenten in Nederland en Vlaanderen. In: Bronner F, Dekker P, de Leeuw E, Paas L, de Ruyter K, Smidts A, et al., editors. Ontwikkelingen in het marktonderzoek. Haarlem, Nederland: Spaar en Hout; 2011. p. 223–37.
MLA
Hustinx, Lesley, Lucas CPM Meijs, Femida Handy, et al. “Nachtwakers of Omnivoren?: Het Participatieprofiel Van Universiteitsstudenten in Nederland En Vlaanderen.” Ontwikkelingen in Het Marktonderzoek. Ed. Fred Bronner et al. Vol. 36. Haarlem, Nederland: Spaar en Hout, 2011. 223–237. Print.
@incollection{1108987,
 abstract   = {Over de mate waarin de jongeren van vandaag nog betrokken zijn in het politieke en sociale leven heerst een algemene bezorgdheid. De claim dat er een systematische terugloop van de politieke en maatschappelijke participatie van jongeren plaatsvindt, wordt echter betwist. Er zou daarentegen sprake zijn van een vervanging van de meer traditionele, formele en geïnstitutionaliseerde participatievormen door nieuwe, geïndividualiseerde types van engagement. In dit hoofdstuk onderzoeken we de plausibiliteit van een alternatieve hypothese: de pluralisering van de participatie, waarbij traditionele en nieuwe participatievormen op een meer creatieve en complexe wijze gecombineerd worden. Om deze assumptie empirisch te onderzoeken, zijn 1493 studenten in Nederland en Vlaanderen geënquêteerd over hun politieke en maatschappelijke participatie. Op basis van een latente-klassenanalyse onderscheiden we vijf participatieprofielen: passieve burgers, klassieke vrijwilligers, humanitaire burgers, burger-nachtwakers en burger-omnivoren. De resultaten ondersteunen de pluraliseringsthese.},
 author    = {Hustinx, Lesley and Meijs, Lucas CPM and Handy, Femida and Cnaan, Ram A},
 booktitle  = {Ontwikkelingen in het marktonderzoek},
 editor    = {Bronner, Fred and Dekker, P and de Leeuw, E and Paas, LJ and de Ruyter, K and Smidts, A and Wieringa, JE},
 isbn     = {9789086830275},
 keywords   = {Geefgedrag,Latente-klassenanalyse,Vrijwilligerswerk,Burgerschap,Politieke participatie},
 language   = {dut},
 pages    = {223--237},
 publisher  = {Spaar en Hout},
 series    = {Jaarboek 2010 marktonderzoekassociatie},
 title    = {Nachtwakers of omnivoren?: het participatieprofiel van universiteitsstudenten in Nederland en Vlaanderen},
 volume    = {36},
 year     = {2011},
}