Advanced search
1 file | 33.65 KB Add to list

Het spoor van de psychoanalyse: een schuinse pas ten aanzien van alle mogelijke aanpassing

(2010) TIJDSCHRIFT VOOR PSYCHOANALYSE. 16(4). p.229-239
Author
Organization
Abstract
Vanuit de gedachte dat zowel Freud als Lacan, elk op hun eigen manier, het menselijke subject benaderden als een dynamische structuur, argumenteerden we dat de epistemologie die deze systemen vereisen niet solidair kan zijn met een extern opgelegde aanpassingsgedachte waarbij het psychisch systeem zich dient te plooien naar de eisen van een welbepaalde omgeving. Ze dient daarentegen waakzaam en kwetsbaar te zijn voor de autonomie die dit systeem wist te bevechten en eventueel te behouden in een welbepaalde omgeving. Deze epistemologie komt in feite neer op de beproeving van de schuinse pas, wat ook een verleiding tot een schuinse pas is, die, in plaats van op aanpassing gericht te zijn, telkens opnieuw, in iedere particuliere situatie, aandachtig is voor de manier waarop een welbepaalde autonomie, een onaangepastheid en onaanpasbaarheid in kaart werd gebracht. Dit zet meteen de toon voor wat de finaliteit van een psychoanalyse kan zijn: zich tegenover de huidige tendens om de psyche in algemene termen te vatten en af te wegen, richten op de mogelijke dynamisering van het psychisch systeem, d.w.z. op altijd opnieuw het aanwakkeren van de singuliere, subjectief te dragen capaciteiten tot autonomie.
Keywords
psychoanalyse, aanpassing, Kant, Freud, Lacan

Downloads

 • (...).docx
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • Word
  • |
  • 33.65 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van de Vijver, Gertrudis. “Het Spoor Van De Psychoanalyse: Een Schuinse Pas Ten Aanzien Van Alle Mogelijke Aanpassing.” TIJDSCHRIFT VOOR PSYCHOANALYSE 16.4 (2010): 229–239. Print.
APA
Van de Vijver, G. (2010). Het spoor van de psychoanalyse: een schuinse pas ten aanzien van alle mogelijke aanpassing. TIJDSCHRIFT VOOR PSYCHOANALYSE, 16(4), 229–239.
Chicago author-date
Van de Vijver, Gertrudis. 2010. “Het Spoor Van De Psychoanalyse: Een Schuinse Pas Ten Aanzien Van Alle Mogelijke Aanpassing.” Tijdschrift Voor Psychoanalyse 16 (4): 229–239.
Chicago author-date (all authors)
Van de Vijver, Gertrudis. 2010. “Het Spoor Van De Psychoanalyse: Een Schuinse Pas Ten Aanzien Van Alle Mogelijke Aanpassing.” Tijdschrift Voor Psychoanalyse 16 (4): 229–239.
Vancouver
1.
Van de Vijver G. Het spoor van de psychoanalyse: een schuinse pas ten aanzien van alle mogelijke aanpassing. TIJDSCHRIFT VOOR PSYCHOANALYSE. 2010;16(4):229–39.
IEEE
[1]
G. Van de Vijver, “Het spoor van de psychoanalyse: een schuinse pas ten aanzien van alle mogelijke aanpassing,” TIJDSCHRIFT VOOR PSYCHOANALYSE, vol. 16, no. 4, pp. 229–239, 2010.
@article{1104467,
 abstract   = {{Vanuit de gedachte dat zowel Freud als Lacan, elk op hun eigen manier, het menselijke subject benaderden als een dynamische structuur, argumenteerden we dat de epistemologie die deze systemen vereisen niet solidair kan zijn met een extern opgelegde aanpassingsgedachte waarbij het psychisch systeem zich dient te plooien naar de eisen van een welbepaalde omgeving. Ze dient daarentegen waakzaam en kwetsbaar te zijn voor de autonomie die dit systeem wist te bevechten en eventueel te behouden in een welbepaalde omgeving. Deze epistemologie komt in feite neer op de beproeving van de schuinse pas, wat ook een verleiding tot een schuinse pas is, die, in plaats van op aanpassing gericht te zijn, telkens opnieuw, in iedere particuliere situatie, aandachtig is voor de manier waarop een welbepaalde autonomie, een onaangepastheid en onaanpasbaarheid in kaart werd gebracht. Dit zet meteen de toon voor wat de finaliteit van een psychoanalyse kan zijn: zich tegenover de huidige tendens om de psyche in algemene termen te vatten en af te wegen, richten op de mogelijke dynamisering van het psychisch systeem, d.w.z. op altijd opnieuw het aanwakkeren van de singuliere, subjectief te dragen capaciteiten tot autonomie.}},
 author    = {{Van de Vijver, Gertrudis}},
 issn     = {{1382-516X}},
 journal   = {{TIJDSCHRIFT VOOR PSYCHOANALYSE}},
 keywords   = {{psychoanalyse,aanpassing,Kant,Freud,Lacan}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{4}},
 pages    = {{229--239}},
 title    = {{Het spoor van de psychoanalyse: een schuinse pas ten aanzien van alle mogelijke aanpassing}},
 volume    = {{16}},
 year     = {{2010}},
}