Advanced search
1 file | 989.26 KB Add to list

Een doctoraat in de sociale wetenschappen: wat is het waard?

Author
Organization
Project
 • ECOOM
Abstract
In deze bijdrage van de Human Resources in Research (HR2) – reeks wordt ingezoomd op uitgestroomde doctoraathouders in de sociale wetenschappen en wordt een antwoord geschetst op volgende vragen: hoe ervaarden ze de overstap naar een niet-academische werkomgeving? Welke vaardigheden zijn hierbij van pas gekomen en welke hebben ze gemist? Is de meerwaarde van het doctoraat vooral persoonlijk of heeft het hen ook geholpen bij hun carrière? Wat is hun mening over de investeringen die gedaan worden in doctoraten en wat is hun visie op maatschappelijk relevant onderzoek? We schetsen een aantal carrièrepaden per wetenschapsgebied. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een kwalitatieve onderzoekstechniek, namelijk focusgroepen bij zowel doctoraatsstudenten die algauw voor de keuze staan om aan de universiteit te blijven of uit te stromen en doctoraathouders die recent of al een tijd geleden zijn uitgestroomd. Dit rapport dient als blikverruimer voor een aantal problematieken waar doctoraathouders in de sociale wetenschappen voor staan wanneer ze de overstap maken. Hierop wordt dieper ingegaan in verder onderzoek waarbij specifieke beleidsaanbevelingen zullen gedaan worden.

Downloads

 • HR2 e-doc 2-2010.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 989.26 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Grande, Hannelore et al. “Een Doctoraat in De Sociale Wetenschappen: Wat Is Het Waard?” HR2 e-document 2010 : n. pag. Print.
APA
De Grande, H., Jacobs, S., De Boyser, K., & Van Rossem, R. (2010). Een doctoraat in de sociale wetenschappen: wat is het waard? HR2 e-document.
Chicago author-date
De Grande, Hannelore, Sofie Jacobs, Katrien De Boyser, and Ronan Van Rossem. 2010. “Een Doctoraat in De Sociale Wetenschappen: Wat Is Het Waard?” HR2 E-document.
Chicago author-date (all authors)
De Grande, Hannelore, Sofie Jacobs, Katrien De Boyser, and Ronan Van Rossem. 2010. “Een Doctoraat in De Sociale Wetenschappen: Wat Is Het Waard?” HR2 E-document.
Vancouver
1.
De Grande H, Jacobs S, De Boyser K, Van Rossem R. Een doctoraat in de sociale wetenschappen: wat is het waard? HR2 e-document. 2010.
IEEE
[1]
H. De Grande, S. Jacobs, K. De Boyser, and R. Van Rossem, “Een doctoraat in de sociale wetenschappen: wat is het waard?,” HR2 e-document. 2010.
@misc{1100476,
 abstract   = {In deze bijdrage van de Human Resources in Research (HR2) – reeks wordt ingezoomd op uitgestroomde doctoraathouders in de sociale wetenschappen en wordt een antwoord geschetst op volgende vragen: hoe ervaarden ze de overstap naar een niet-academische werkomgeving? Welke vaardigheden zijn hierbij van pas gekomen en welke hebben ze gemist? Is de meerwaarde van het doctoraat vooral persoonlijk of heeft het hen ook geholpen bij hun carrière? Wat is hun mening over de investeringen die gedaan worden in doctoraten en wat is hun visie op maatschappelijk relevant onderzoek? We schetsen een aantal carrièrepaden per wetenschapsgebied. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een kwalitatieve onderzoekstechniek, namelijk focusgroepen bij zowel doctoraatsstudenten die algauw voor de keuze staan om aan de universiteit te blijven of uit te stromen en doctoraathouders die recent of al een tijd geleden zijn uitgestroomd. Dit rapport dient als blikverruimer voor een aantal problematieken waar doctoraathouders in de sociale wetenschappen voor staan wanneer ze de overstap maken. Hierop wordt dieper ingegaan in verder onderzoek waarbij specifieke beleidsaanbevelingen zullen gedaan worden.},
 author    = {De Grande, Hannelore and Jacobs, Sofie and De Boyser, Katrien and Van Rossem, Ronan},
 language   = {dut},
 pages    = {41},
 series    = {HR2 e-document},
 title    = {Een doctoraat in de sociale wetenschappen: wat is het waard?},
 url     = {http://www.ugent.be/ps/sociologie/nl/onderzoek/onderzoeksgroepen/cst/papers/publicseries/hr2edocs},
 year     = {2010},
}