Advanced search
1 file | 11.71 MB

Positie-sensorloze sturing van geschakelde reluctantiemotoren door excitatie van elektrische eigenfrequenties

Kristof Geldhof (UGent)
(2010)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
De werking van geschakelde reluctantiemotoren berust op de opeenvolgende bekrachtigingen van statorwikkelingen, synchroon met de stand van de rotor. Om dit synchronisme te garanderen is de kennis van de rotorpositie vereist. In de meeste gevallen wordt deze gemeten door middel van een mechanische positiesensor, gemonteerd op een asuiteinde van de machine. Om de kostprijs van de aandrijving te drukken en de betrouwbaarheid te verhogen wordt echter meer en meer gekozen om de positie te schatten op basis van elektrische spanningen en/of stromen. Een nadeel van de bestaande sensorloze methoden is dat zij niet kunnen gebruikt worden over het volledige belastings- en snelheidsbereik en dat er meestal een tijdsintensieve parametrisatie vereist is vooraleer de aandrijving in gebruik kan worden genomen. In het doctoraatswerk wordt een positieschatting voorgesteld op basis van elektrische resonanties in de aandrijving. Deze resonanties worden geëxciteerd door middel van ultrakorte spanningspulsen, gesynchroniseerd met de bestaande sturing op basis van pulsbreedtemodulatie. De methode laat toe om de motor sensorloos aan te drijven over het volledige belastingsbereik, van stilstand tot boven de basissnelheid. De resultaten van het werk werden geïmplementeerd op een 4 kW 6x4 geschakelde reluctantiemotor.
Keywords
switched reluctance motors, position estimation, test pulse, resonance

Downloads

 • doctoraat kgeldhof.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 11.71 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Geldhof, Kristof. 2010. “Positie-sensorloze Sturing Van Geschakelde Reluctantiemotoren Door Excitatie Van Elektrische Eigenfrequenties”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen.
APA
Geldhof, K. (2010). Positie-sensorloze sturing van geschakelde reluctantiemotoren door excitatie van elektrische eigenfrequenties. Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen, Gent.
Vancouver
1.
Geldhof K. Positie-sensorloze sturing van geschakelde reluctantiemotoren door excitatie van elektrische eigenfrequenties. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen; 2010.
MLA
Geldhof, Kristof. “Positie-sensorloze Sturing Van Geschakelde Reluctantiemotoren Door Excitatie Van Elektrische Eigenfrequenties.” 2010 : n. pag. Print.
@phdthesis{1100348,
 abstract   = {De werking van geschakelde reluctantiemotoren berust op de opeenvolgende bekrachtigingen van statorwikkelingen, synchroon met de stand van de rotor. Om dit synchronisme te garanderen is de kennis van de rotorpositie vereist. In de meeste gevallen wordt deze gemeten door middel van een mechanische positiesensor, gemonteerd op een asuiteinde van de machine. Om de kostprijs van de aandrijving te drukken en de betrouwbaarheid te verhogen wordt echter meer en meer gekozen om de positie te schatten op basis van elektrische spanningen en/of stromen.
Een nadeel van de bestaande sensorloze methoden is dat zij niet kunnen gebruikt worden over het volledige belastings- en snelheidsbereik en dat er meestal een tijdsintensieve parametrisatie vereist is vooraleer de aandrijving in gebruik kan worden genomen.
In het doctoraatswerk wordt een positieschatting voorgesteld op basis van elektrische resonanties in de aandrijving. Deze resonanties worden ge{\"e}xciteerd door middel van ultrakorte spanningspulsen, gesynchroniseerd met de bestaande sturing op basis van pulsbreedtemodulatie. De methode laat toe om de motor sensorloos aan te drijven over het volledige belastingsbereik, van stilstand tot boven de basissnelheid. De resultaten van het werk werden ge{\"i}mplementeerd op een 4 kW 6x4 geschakelde reluctantiemotor.},
 author    = {Geldhof, Kristof},
 isbn     = {9789085783770},
 keyword   = {switched reluctance motors,position estimation,test pulse,resonance},
 language   = {dut},
 pages    = {XXI, 219},
 publisher  = {Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Positie-sensorloze sturing van geschakelde reluctantiemotoren door excitatie van elektrische eigenfrequenties},
 year     = {2010},
}