Advanced search
1 file | 294.82 KB

Dyscalculie: getal-, taal-, en ruimte-interacties als basis van numerieke cognitie

Tom Verguts (UGent) and Seppe Santens (UGent)
(2010) LOGOPEDIE (HERENTALS). 23. p.55-62
Author
Organization
Abstract
In de psychologie is de laatste tientallen jaren veel aandacht besteed aan de representatie en verwerking van getallen in het menselijke brein. Met name is benadrukt dat getallen in grote mate ‘spatiaal’ gerepresenteerd en verwerkt worden. Het geheel van onderzoeksresultaten wordt vaak samengevat door te stellen dat getallen gerepresenteerd worden op een ruimtelijk georiënteerde mentale getallenlijn. Recente bevindingen van onze onderzoeksgroep en daarbuiten hebben echter vraagtekens geplaatst bij het idee dat één structuur een verklaring kan bieden voor de vele bevindingen. In plaats daarvan vertrekken we van interacties tussen getalverwerking en ruimtelijke verwerking en tussen getalverwerking en taalverwerking. Wij geven hier een overzicht van de relevante literatuur en bespreken kort het nieuwe denkkader waarin de beschreven bevindingen geduid kunnen worden. Tot slot behandelen we de implicaties voor het begrijpen van dyscalculie.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 294.82 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Verguts, Tom, and Seppe Santens. 2010. “Dyscalculie: Getal-, Taal-, En Ruimte-interacties Als Basis Van Numerieke Cognitie.” Logopedie (herentals) 23: 55–62.
APA
Verguts, Tom, & Santens, S. (2010). Dyscalculie: getal-, taal-, en ruimte-interacties als basis van numerieke cognitie. LOGOPEDIE (HERENTALS), 23, 55–62.
Vancouver
1.
Verguts T, Santens S. Dyscalculie: getal-, taal-, en ruimte-interacties als basis van numerieke cognitie. LOGOPEDIE (HERENTALS). 2010;23:55–62.
MLA
Verguts, Tom, and Seppe Santens. “Dyscalculie: Getal-, Taal-, En Ruimte-interacties Als Basis Van Numerieke Cognitie.” LOGOPEDIE (HERENTALS) 23 (2010): 55–62. Print.
@article{1096399,
 abstract   = {In de psychologie is de laatste tientallen jaren veel aandacht besteed aan de representatie en verwerking van getallen in het menselijke brein. Met name is benadrukt dat getallen in grote mate {\textquoteleft}spatiaal{\textquoteright} gerepresenteerd en verwerkt worden. Het geheel van onderzoeksresultaten wordt vaak samengevat door te stellen dat getallen gerepresenteerd worden op een ruimtelijk geori{\"e}nteerde mentale getallenlijn. Recente bevindingen van onze onderzoeksgroep en daarbuiten hebben echter vraagtekens geplaatst bij het idee dat {\'e}{\'e}n structuur een verklaring kan bieden voor de vele bevindingen. In plaats daarvan vertrekken we van interacties tussen getalverwerking en ruimtelijke verwerking en tussen getalverwerking en taalverwerking. Wij geven hier een overzicht van de relevante literatuur en bespreken kort het nieuwe denkkader waarin de beschreven bevindingen geduid kunnen worden. Tot slot behandelen we de implicaties voor het begrijpen van dyscalculie.},
 author    = {Verguts, Tom and Santens, Seppe},
 issn     = {1370-706X},
 journal   = {LOGOPEDIE (HERENTALS)},
 language   = {dut},
 pages    = {55--62},
 title    = {Dyscalculie: getal-, taal-, en ruimte-interacties als basis van numerieke cognitie},
 volume    = {23},
 year     = {2010},
}