Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Lenoweven: opportuniteiten en beperkingen van de naaldlenotechnologie

Geert De Clercq UGent, Gregory Haezebrouck, Hannelore Biebau, Lieva Van Langenhove UGent and Simona-Ileana Vasile UGent (2010) Leno Technologies, Seminar, Papers.
abstract
In het vorig nummer van Unitex werd de technologie van het lenoweven en meer in detail de naaldlenotechnologie uitvoerig beschreven. Daarin werden reeds kort de opportuniteiten en beperkingen van naaldeleno aangehaald. Door de verhoogde weefsnelheid worden meer toepassingsmogelijkheden voor lenoweefsels economisch haalbaar. Weefsels met hogere dichtheden, vooral dan hogere inslagdichtheden worden haalbaar evenals vervangingsweefsels voor open kettingbreisels. Voorbeelden van ontwikkelingen zijn: - weefsels met “engineered” rek-trekdiagram - weefsels met verhoogde dimensionale stabiliteit bij uitrekking - gaasweefsels voor speciale einddoelen - gordijnen en meubelstoffen - vloerbedekking Er blijven desalniettemin nog een aantal beperkingen die de ophang van deze technologie nog afremmen: (a) technologische kinderziekten, (b) beperkte dessineermogelijkheden, (c) een tekort aan wetenschappelijke kennis en praktijkervaring en (d) de nood aan een betrouwbare meetmethode voor de schuifweerstand. De Vakgroep Textiel van de Hogeschool Gent is, in nauwe samenwerking met de collega’s van de Universiteit Gent, jaren terug gestart met het verkennen en onderzoeken van de (naald)lenotechnologie, waarbij nauw werd samengewerkt met lokale wevers en Picanol. In de afgelopen jaren was dit onderzoek zeer intens in het kader van enerzijds een IWTTetraproject met als doel de mogelijkheden van de naaldlenotechnologie dieper te verkennen en anderzijds een HoGent OF-project om na te gaan in hoeverre met deze technologie ook textielvloerbekleding (“Lenotapijt”) kan geproduceerd worden. In dit artikel wordt ingegaan op een aantal resultaten van dit onderzoek.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
alternative title
Leno weaving : opportunities and constraints of the needle leno technology
year
type
conference
publication status
published
subject
in
Leno Technologies, Seminar, Papers
pages
11 pages
publisher
Hogeschool Gent
place of publication
Gent
conference name
Seminar on Leno Technologies : Leno-weaving : the past, present and future of a promising weaving technology
conference location
Ghent, Belgium
conference start
2010-02-25
conference end
2010-02-25
project
IWT 070095 - Naaldleno : Opportuniteiten en hindernissen voor de weefindustrie bij het gebruik van deze revolutionaire technologie.
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
C1
additional info
artikel in Nederlands; begeleidende presentatie in Engels
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1095350
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1095350
date created
2011-01-07 09:00:15
date last changed
2017-03-09 12:10:40
@inproceedings{1095350,
 abstract   = {In het vorig nummer van Unitex werd de technologie van het lenoweven en meer in detail de naaldlenotechnologie uitvoerig beschreven. Daarin werden reeds kort de opportuniteiten en beperkingen van naaldeleno aangehaald.
Door de verhoogde weefsnelheid worden meer toepassingsmogelijkheden voor lenoweefsels economisch haalbaar. Weefsels met hogere dichtheden, vooral dan hogere inslagdichtheden worden haalbaar evenals vervangingsweefsels voor open kettingbreisels. Voorbeelden van ontwikkelingen zijn:
- weefsels met {\textquotedblleft}engineered{\textquotedblright} rek-trekdiagram
- weefsels met verhoogde dimensionale stabiliteit bij uitrekking
- gaasweefsels voor speciale einddoelen
- gordijnen en meubelstoffen
- vloerbedekking
Er blijven desalniettemin nog een aantal beperkingen die de ophang van deze technologie nog afremmen:
(a) technologische kinderziekten,
(b) beperkte dessineermogelijkheden,
(c) een tekort aan wetenschappelijke kennis en praktijkervaring en
(d) de nood aan een betrouwbare meetmethode voor de schuifweerstand.
De Vakgroep Textiel van de Hogeschool Gent is, in nauwe samenwerking met de collega{\textquoteright}s van de Universiteit Gent, jaren terug gestart met het verkennen en onderzoeken van de (naald)lenotechnologie, waarbij nauw werd samengewerkt met lokale wevers en Picanol. In de afgelopen jaren was dit onderzoek zeer intens in het kader van enerzijds een IWTTetraproject met als doel de mogelijkheden van de naaldlenotechnologie dieper te verkennen en anderzijds een HoGent OF-project om na te gaan in hoeverre met deze technologie ook textielvloerbekleding ({\textquotedblleft}Lenotapijt{\textquotedblright}) kan geproduceerd worden.
In dit artikel wordt ingegaan op een aantal resultaten van dit onderzoek.},
 author    = {De Clercq, Geert and Haezebrouck, Gregory and Biebau, Hannelore and Van Langenhove, Lieva and Vasile, Simona-Ileana},
 booktitle  = {Leno Technologies, Seminar, Papers},
 language   = {dut},
 location   = {Ghent, Belgium},
 pages    = {11},
 publisher  = {Hogeschool Gent},
 title    = {Lenoweven: opportuniteiten en beperkingen van de naaldlenotechnologie},
 year     = {2010},
}

Chicago
De Clercq, Geert, Gregory Haezebrouck, Hannelore Biebau, Lieva Van Langenhove, and Simona-Ileana Vasile. 2010. “Lenoweven: Opportuniteiten En Beperkingen Van De Naaldlenotechnologie.” In Leno Technologies, Seminar, Papers. Gent: Hogeschool Gent.
APA
De Clercq, G., Haezebrouck, G., Biebau, H., Van Langenhove, L., & Vasile, S.-I. (2010). Lenoweven: opportuniteiten en beperkingen van de naaldlenotechnologie. Leno Technologies, Seminar, Papers. Presented at the Seminar on Leno Technologies : Leno-weaving : the past, present and future of a promising weaving technology, Gent: Hogeschool Gent.
Vancouver
1.
De Clercq G, Haezebrouck G, Biebau H, Van Langenhove L, Vasile S-I. Lenoweven: opportuniteiten en beperkingen van de naaldlenotechnologie. Leno Technologies, Seminar, Papers. Gent: Hogeschool Gent; 2010.
MLA
De Clercq, Geert, Gregory Haezebrouck, Hannelore Biebau, et al. “Lenoweven: Opportuniteiten En Beperkingen Van De Naaldlenotechnologie.” Leno Technologies, Seminar, Papers. Gent: Hogeschool Gent, 2010. Print.