Advanced search
1 file | 872.72 KB

De rol van lokale overheden in de preventie van overgewicht bij kinderen: tussentijds rapport

Joke Van Assche (UGent) , Stefaan De Henauw (UGent) and Herwig Reynaert (UGent)
(2010)
Author
Organization
Abstract
Van een literatuurstudie met betrekking tot het gezondheidsbeleid hebben wij geleerd dat overheidsoptreden noodzakelijk is om het overgewicht bij kinderen aan te pakken én dat het lokaal bestuurlijk niveau het sluitstuk vormt van elk overheidsoptreden op dat vlak. De kerntaak voor de (lokale) overheid in de promotie van gezonde voeding en voldoende beweging is het ondersteunen van de doelgroepen (zoals kinderen, jongeren, enz.) en de eerstelijns actoren (zoals ouders, scholen, sportorganisaties, verenigingen voor gezonde voeding, enz.), zodat de beoogde groepen zich gezonder gaan voeden en meer gaan bewegen. Daarbij leren wij 1) dat de (lokale) overheid vier verschillende grote rollen zou moeten spelen om leiderschap aan de dag te leggen, en 2) dat daarnaast verschillende andere institutionele factoren bepalen in welke mate de preventie van overgewicht bij kinderen met succes in de realiteit wordt omgezet.
Keywords
preventie van overgewicht bij kinderen, rol van lokale besturen, gemeenschapsgerichte interventies, beleid voor volksgezondheid

Downloads

 • tussentijds rapport COP-IG - 9 juni 2010.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 872.72 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Assche, Joke, Stefaan De Henauw, and Herwig Reynaert. 2010. “De Rol Van Lokale Overheden in De Preventie Van Overgewicht Bij Kinderen: Tussentijds Rapport”. Gent: Universiteit Gent. Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde ; Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO); Centrum voor Lokale Politiek (CLP).
APA
Van Assche, Joke, De Henauw, S., & Reynaert, H. (2010). De rol van lokale overheden in de preventie van overgewicht bij kinderen: tussentijds rapport. Gent: Universiteit Gent. Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde ; Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO); Centrum voor Lokale Politiek (CLP).
Vancouver
1.
Van Assche J, De Henauw S, Reynaert H. De rol van lokale overheden in de preventie van overgewicht bij kinderen: tussentijds rapport. Gent: Universiteit Gent. Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde ; Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO); Centrum voor Lokale Politiek (CLP); 2010.
MLA
Van Assche, Joke, Stefaan De Henauw, and Herwig Reynaert. “De Rol Van Lokale Overheden in De Preventie Van Overgewicht Bij Kinderen: Tussentijds Rapport.” 2010 : n. pag. Print.
@misc{1094011,
 abstract   = {Van een literatuurstudie met betrekking tot het gezondheidsbeleid hebben wij geleerd dat overheidsoptreden noodzakelijk is om het overgewicht bij kinderen aan te pakken {\'e}n dat het lokaal bestuurlijk niveau het sluitstuk vormt van elk overheidsoptreden op dat vlak. De kerntaak voor de (lokale) overheid in de promotie van gezonde voeding en voldoende beweging is het ondersteunen van de doelgroepen (zoals kinderen, jongeren, enz.) en de eerstelijns actoren (zoals ouders, scholen, sportorganisaties, verenigingen voor gezonde voeding, enz.), zodat de beoogde groepen zich gezonder gaan voeden en meer gaan bewegen. Daarbij leren wij 1) dat de (lokale) overheid vier verschillende grote rollen zou moeten spelen om leiderschap aan de dag te leggen, en 2) dat daarnaast verschillende andere institutionele factoren bepalen in welke mate de preventie van overgewicht bij kinderen met succes in de realiteit wordt omgezet.},
 author    = {Van Assche, Joke and De Henauw, Stefaan and Reynaert, Herwig},
 language   = {dut},
 pages    = {30},
 publisher  = {Universiteit Gent. Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde ; Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO); Centrum voor Lokale Politiek (CLP)},
 title    = {De rol van lokale overheden in de preventie van overgewicht bij kinderen: tussentijds rapport},
 year     = {2010},
}