Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Theorie van de Europese Integratie: Ideeën, Belangen en Instellingen

Jan Orbie UGent (2009)
abstract
Het belang van de Europese Unie wordt door niemand nog betwist. Dat de EU een macht is om rekening mee te houden, daarover zijn zowel eurofielen als eurosceptici het eens. Maar als we dieper gaan nadenken over het ‘fenomeen Europa’ rijzen tal van vragen. Wat is de politieke dynamiek achter het Europese integratieproces? Welke (f)actoren hebben de Unie, zoals we ze vandaag kennen, vorm gegeven? Is de Europese Commissie een marionet van de grote lidstaten, of kan ze een eigen agenda doordrukken? Oefenen het Hof van Justitie en het Europees Parlement een invloed uit op de EU-politiek? Welke waarden en belangen sturen het Europese integratieproject? En hoe uniek is de Europese Unie: kunnen we haar vergelijken met een federale staat, met een internationale organisatie, of is de Unie een unieke politieke constructie? Als we voorlopige antwoorden hebben op deze kwesties, duikt een nieuwe reeks vragen op. Is de EU een democratisch alternatief voor de nationale politiek, of moeten we het beeld van een bureaucratisch monster onderschrijven? Op ideologisch vlak wordt de Unie niet alleen als overmatig regulerend omschreven, maar ook als neo-liberaal: is Europa een links of een rechts verhaal, en waarom? Dit boek probeert het denken over de Europese Unie in kaart te brengen. Het focust op de theorievorming over het Europese integratieproces en illustreert dit met historische en actuele voorbeelden. Uiteindelijk behandelt het de kernvragen van de politieke wetenschap: wie heeft macht in de EU, en hoe democratisch is dit politiek systeem? Hoewel een definitief antwoord op alle vragen uitblijft, verwerft de lezer van dit boek tal van bouwstenen om kritisch na te denken over de Europese Unie.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
pages
224 pages
publisher
Acco
ISBN
9789033471049
language
English
UGent publication?
yes
classification
B1
id
1092885
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1092885
date created
2010-12-26 16:47:00
date last changed
2016-12-19 15:42:18
@book{1092885,
 abstract   = {Het belang van de Europese Unie wordt door niemand nog betwist. Dat de EU een macht is om rekening mee te houden, daarover zijn zowel eurofielen als eurosceptici het eens. Maar als we dieper gaan nadenken over het {\textquoteleft}fenomeen Europa{\textquoteright} rijzen tal van vragen. Wat is de politieke dynamiek achter het Europese integratieproces? Welke (f)actoren hebben de Unie, zoals we ze vandaag kennen, vorm gegeven? Is de Europese Commissie een marionet van de grote lidstaten, of kan ze een eigen agenda doordrukken? Oefenen het Hof van Justitie en het Europees Parlement een invloed uit op de EU-politiek? Welke waarden en belangen sturen het Europese integratieproject? En hoe uniek is de Europese Unie: kunnen we haar vergelijken met een federale staat, met een internationale organisatie, of is de Unie een unieke politieke constructie?

Als we voorlopige antwoorden hebben op deze kwesties, duikt een nieuwe reeks vragen op. Is de EU een democratisch alternatief voor de nationale politiek, of moeten we het beeld van een bureaucratisch monster onderschrijven? Op ideologisch vlak wordt de Unie niet alleen als overmatig regulerend omschreven, maar ook als neo-liberaal: is Europa een links of een rechts verhaal, en waarom?

Dit boek probeert het denken over de Europese Unie in kaart te brengen. Het focust op de theorievorming over het Europese integratieproces en illustreert dit met historische en actuele voorbeelden. Uiteindelijk behandelt het de kernvragen van de politieke wetenschap: wie heeft macht in de EU, en hoe democratisch is dit politiek systeem? Hoewel een definitief antwoord op alle vragen uitblijft, verwerft de lezer van dit boek tal van bouwstenen om kritisch na te denken over de Europese Unie.},
 author    = {Orbie, Jan},
 isbn     = {9789033471049},
 language   = {eng},
 pages    = {224},
 publisher  = {Acco},
 title    = {Theorie van de Europese Integratie: Idee{\"e}n, Belangen en Instellingen},
 year     = {2009},
}

Chicago
Orbie, Jan. 2009. Theorie Van De Europese Integratie: Ideeën, Belangen En Instellingen. Acco.
APA
Orbie, J. (2009). Theorie van de Europese Integratie: Ideeën, Belangen en Instellingen. Acco.
Vancouver
1.
Orbie J. Theorie van de Europese Integratie: Ideeën, Belangen en Instellingen. Acco; 2009.
MLA
Orbie, Jan. Theorie Van De Europese Integratie: Ideeën, Belangen En Instellingen. Acco, 2009. Print.