Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Biochemical and microbial indicators of soil quality in contrasting agro-ecosystems

Bram Moeskops UGent (2010)
abstract
De bodem vormt een volledig ecosysteem op zich. Vanuit de noodzaak de staat van de bodem te evalueren en te monitoren, ontstond het concept bodemkwaliteit. Deze thesis richt zich op twee belangrijke processen van het concept bodemkwaliteit, namelijk nutriëntenvoorziening en ziektewerendheid. Deze processen worden voornamelijk door micro-organismen gereguleerd. Microbiële en biochemische indicatoren kunnen dus erg nuttig zijn voor het meten van de kwaliteit van deze processen. Dit werd getest in twee deelstudies: (1) bodemkwaliteit onder biologische en gangbare landbouw in de tropen (Java, Indonesië), en (2) de specifieke effecten van verschillende organische meststoffen op de bodemkwaliteit in een gematigd klimaat (België). Door de bevindingen van de bestudeerde agro-ecosystemen met elkaar te vergelijken, konden conclusies genomen worden over het nut van de gemeten microbiële en biochemische parameters. Dehydrogenase-activiteit bleek sterk negatief beïnvloed te worden door het intensieve kunstmeststof- en pesticidengebruik in de groentevelden van West Java. In de paddy-rijstvelden uitte de negatieve invloed van gangbaar beheer zich vooral in de gedaalde β-glucosidase-activiteit. De samenstelling van de microbiële gemeenschap, gemeten adhv. PLFA-profielen, was duidelijk verschillend tussen biologische en gangbare groenteteelt en tussen biologische en gangbare rijstteelt. Uit de Belgische veldproef bleek dat stalmest de meest geschikte organische meststof is voor het behoud van de bodemkwaliteit met voornamelijk een positieve invloed op de activiteit van de enzymen β-glucosidase en β-glucosaminidase en het gehalte aan organische N in de bodem. Testen met Rhizoctonia solani toonden aan dat het toedienen van organische meststoffen op zich niet volstaat om de ziektewerendheid van de bodem te verhogen. Ook de rijpheid en de samenstelling van de toegediende composten spelen een belangrijke rol.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent
organization
alternative title
Biochemische en microbiële indicatoren voor bodemkwaliteit in contrasterende agro-ecoystemen
year
type
dissertation
publication status
published
subject
keyword
Indonesia, Belgium, organic amendments, organic agriculture, disease suppresion, enzyme activity, PLFAs
pages
VII, 225 pages
publisher
Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering
place of publication
Ghent, Belgium
defense location
Gent : Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (A0.030)
defense date
2010-12-10 16:00
ISBN
9789059894136
language
English
UGent publication?
yes
classification
D1
additional info
dissertation consists of copyrighted materials
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1085996
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1085996
date created
2010-12-10 09:47:11
date last changed
2017-01-16 10:37:57
@phdthesis{1085996,
 abstract   = {De bodem vormt een volledig ecosysteem op zich. Vanuit de noodzaak de staat van de bodem te evalueren en te monitoren, ontstond het concept bodemkwaliteit. Deze thesis richt zich op twee belangrijke processen van het concept bodemkwaliteit, namelijk nutri{\"e}ntenvoorziening en ziektewerendheid. Deze processen worden voornamelijk door micro-organismen gereguleerd. Microbi{\"e}le en biochemische indicatoren kunnen dus erg nuttig zijn voor het meten van de kwaliteit van deze processen. Dit werd getest in twee deelstudies: (1) bodemkwaliteit onder biologische en gangbare landbouw in de tropen (Java, Indonesi{\"e}), en (2) de specifieke effecten van verschillende organische meststoffen op de bodemkwaliteit in een gematigd klimaat (Belgi{\"e}). Door de bevindingen van de bestudeerde agro-ecosystemen met elkaar te vergelijken, konden conclusies genomen worden over het nut van de gemeten microbi{\"e}le en biochemische parameters. Dehydrogenase-activiteit bleek sterk negatief be{\"i}nvloed te worden door het intensieve kunstmeststof- en pesticidengebruik in de groentevelden van West Java. In de paddy-rijstvelden uitte de negatieve invloed van gangbaar beheer zich vooral in de gedaalde \ensuremath{\beta}-glucosidase-activiteit. De samenstelling van de microbi{\"e}le gemeenschap, gemeten adhv. PLFA-profielen, was duidelijk verschillend tussen biologische en gangbare groenteteelt en tussen biologische en gangbare rijstteelt. Uit de Belgische veldproef bleek dat stalmest de meest geschikte organische meststof is voor het behoud van de bodemkwaliteit met voornamelijk een positieve invloed op de activiteit van de enzymen \ensuremath{\beta}-glucosidase en \ensuremath{\beta}-glucosaminidase en het gehalte aan organische N in de bodem. Testen met Rhizoctonia solani toonden aan dat het toedienen van organische meststoffen op zich niet volstaat om de ziektewerendheid van de bodem te verhogen. Ook de rijpheid en de samenstelling van de toegediende composten spelen een belangrijke rol.},
 author    = {Moeskops, Bram},
 isbn     = {9789059894136},
 keyword   = {Indonesia,Belgium,organic amendments,organic agriculture,disease suppresion,enzyme activity,PLFAs},
 language   = {eng},
 pages    = {VII, 225},
 publisher  = {Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Biochemical and microbial indicators of soil quality in contrasting agro-ecosystems},
 year     = {2010},
}

Chicago
Moeskops, Bram. 2010. “Biochemical and Microbial Indicators of Soil Quality in Contrasting Agro-ecosystems”. Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering.
APA
Moeskops, B. (2010). Biochemical and microbial indicators of soil quality in contrasting agro-ecosystems. Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Moeskops B. Biochemical and microbial indicators of soil quality in contrasting agro-ecosystems. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering; 2010.
MLA
Moeskops, Bram. “Biochemical and Microbial Indicators of Soil Quality in Contrasting Agro-ecosystems.” 2010 : n. pag. Print.