Advanced search
1 file | 6.56 MB

Kathedralen lezen. Vrouwelijke middelaressen, theologie en politiek in de beeldhouwwerken van de kathedraal Notre-Dame te Reims.

Danny Praet (UGent)
Author
Organization
Abstract
De Romeinse provinciehoofdstad Reims wist zich ook na de volksverhuizingen een machtspositie te verwerven: het aartsbisdom Reims wist zich blijvend op te werpen als de kerk waarin de koningen van Frankrijk gezalfd en gekroond werden. De bijdrage toont de ontwikkeling van mythen en legenden die de stichting van Reims met die van Rome, en de bekering van Clovis met die van Constantijn in verbinding brachten. De geschiedenissen van Gregorius van Tours, van Flodoardus van Reims, en het Leven van de Heilige Remigius geschreven door Hincmar aartsbisschop van Reims, tonen de ontwikkeling van steeds grotere machtsaanspraken voor de Kerk in het algemeen en voor de kerk van Reims in het bijzonder. In al deze verhalen spelen vrouwen (Clothilde, de Heilige Helena, later Jeanne d’ Arc) de rol van middelares, wat hen vergelijkbaar maakt met vrouwe Ecclesia en met de Middelares waaraan de kathedraal Notre-Dame is opgedragen. De zeer rijke iconografie waarvoor de dertiende-eeuwse kathedraal van Reims terecht beroemd is, laat toe deze legenden en deze aanspraken ook te lezen in steen.
Keywords
Reims, cathedral, Constantine, Clovis, Political theology

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 6.56 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Praet, Danny. 2010. “Kathedralen Lezen. Vrouwelijke Middelaressen, Theologie En Politiek in De Beeldhouwwerken Van De Kathedraal Notre-Dame Te Reims.” In De Drie Romes. Heiligenlevens, Vormen Van Verering En Intellectuele Debatten in De Westerse Middeleeuwen, in Byzantium En in De Slavische Tradities., ed. Danny Praet and Nel Grillaert, 117–142. Gent: Academia Press.
APA
Praet, D. (2010). Kathedralen lezen. Vrouwelijke middelaressen, theologie en politiek in de beeldhouwwerken van de kathedraal Notre-Dame te Reims. In D. Praet & N. Grillaert (Eds.), De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities. (pp. 117–142). Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Praet D. Kathedralen lezen. Vrouwelijke middelaressen, theologie en politiek in de beeldhouwwerken van de kathedraal Notre-Dame te Reims. In: Praet D, Grillaert N, editors. De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities. Gent: Academia Press; 2010. p. 117–42.
MLA
Praet, Danny. “Kathedralen Lezen. Vrouwelijke Middelaressen, Theologie En Politiek in De Beeldhouwwerken Van De Kathedraal Notre-Dame Te Reims.” De Drie Romes. Heiligenlevens, Vormen Van Verering En Intellectuele Debatten in De Westerse Middeleeuwen, in Byzantium En in De Slavische Tradities. Ed. Danny Praet & Nel Grillaert. Gent: Academia Press, 2010. 117–142. Print.
@incollection{1076421,
 abstract   = {De Romeinse provinciehoofdstad Reims wist zich ook na de volksverhuizingen een machtspositie te verwerven: het aartsbisdom Reims wist zich blijvend op te werpen als de kerk waarin de koningen van Frankrijk gezalfd en gekroond werden. De bijdrage toont de ontwikkeling van mythen en legenden die de stichting van Reims met die van Rome, en de bekering van Clovis met die van Constantijn in verbinding brachten. De geschiedenissen van Gregorius van Tours, van Flodoardus van Reims, en het Leven van de Heilige Remigius geschreven door Hincmar aartsbisschop van Reims, tonen de ontwikkeling van steeds grotere machtsaanspraken voor de Kerk in het algemeen en voor de kerk van Reims in het bijzonder. In al deze verhalen spelen vrouwen (Clothilde, de Heilige Helena, later Jeanne d{\textquoteright} Arc) de rol van middelares, wat hen vergelijkbaar maakt met vrouwe Ecclesia en met de Middelares waaraan de kathedraal Notre-Dame is opgedragen. De zeer rijke iconografie waarvoor de dertiende-eeuwse kathedraal van Reims terecht beroemd is, laat toe deze legenden en deze aanspraken ook te lezen in steen.},
 author    = {Praet, Danny},
 booktitle  = {De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities.},
 editor    = {Praet, Danny and Grillaert, Nel},
 isbn     = {978 90 382 1645 4},
 language   = {dut},
 pages    = {117--142},
 publisher  = {Academia Press},
 series    = {Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities},
 title    = {Kathedralen lezen. Vrouwelijke middelaressen, theologie en politiek in de beeldhouwwerken van de kathedraal Notre-Dame te Reims.},
 year     = {2010},
}