Ghent University Academic Bibliography

Advanced

De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities.

Danny Praet UGent and Nel Grillaert (2010) Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities.
abstract
De drie Romes handelt over drie grote tradities in het christendom. Het gekerstende Rome wierp zich op als de hoofdstad van het Westerse christendom, het Byzantijnse christendom beschouwde Constantinopel als het nieuwe Rome en in de Russisch-Orthodoxe traditie profileerde Moskou zich als het derde Rome. Het boek focust op de Westerse en de Byzantijnse Middeleeuwen en op het doorleven van Byzantijnse tradities in het Russische christendom. Het bevat bijdragen over het ontstaan en de ontwikkeling van de heiligencultus, over kloosters, kathedralen en ketters, over diverse aspecten van het christendom in Oost en West. Het boek presenteert de debatten over religieuze afbeeldingen (iconen), de verhouding tot andere godsdiensten (islam) en andere christelijke tradities, de verhouding tussen filosofie en religie, de ontwikkeling van de Westerse, de Byzantijnse en de Russische mystiek (Hildegarde van Bingen, het Hesychasme), het verder leven van heidense magie in Russische tradities over heiligen en van de hagiografie in de Russische literatuur. De auteurs zijn leden van het Gentse Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities (CSCT, UGent) en de bijdragen vormen de neerslag van een lezingenreeks “Middeleeuws Christendom” die in Gent door het CSCT georganiseerd is.
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
UGent and
organization
year
type
bookEditor
publication status
published
subject
keyword
Christianity, Church History, Hagiography, Saints, Religion
series title
Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities
pages
IV+258 pages
publisher
Academia Press
place of publication
Gent
ISBN
978 90 382 1645 4
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B3
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1076419
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1076419
date created
2010-11-18 18:52:41
date last changed
2017-01-02 09:54:18
@book{1076419,
 abstract   = {De drie Romes handelt over drie grote tradities in het christendom. Het gekerstende Rome wierp zich op als de hoofdstad van het Westerse christendom, het Byzantijnse christendom beschouwde Constantinopel als het nieuwe Rome en in de Russisch-Orthodoxe traditie profileerde Moskou zich als het derde Rome. Het boek focust op de Westerse en de Byzantijnse Middeleeuwen en op het doorleven van Byzantijnse tradities in het Russische christendom. Het bevat bijdragen over het ontstaan en de ontwikkeling van de heiligencultus, over kloosters, kathedralen en ketters, over diverse aspecten van het christendom in Oost en West. Het boek presenteert de debatten over religieuze afbeeldingen (iconen), de verhouding tot andere godsdiensten (islam) en andere christelijke tradities, de verhouding tussen filosofie en religie, de ontwikkeling van de Westerse, de Byzantijnse en de Russische mystiek (Hildegarde van Bingen, het Hesychasme), het verder leven van heidense magie in Russische tradities over heiligen en van de hagiografie in de Russische literatuur. De auteurs zijn leden van het Gentse Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities (CSCT, UGent) en de bijdragen vormen de neerslag van een lezingenreeks {\textquotedblleft}Middeleeuws Christendom{\textquotedblright} die in Gent door het CSCT georganiseerd is.},
 editor    = {Praet, Danny and Grillaert, Nel},
 isbn     = {978 90 382 1645 4},
 keyword   = {Christianity,Church History,Hagiography,Saints,Religion},
 language   = {dut},
 pages    = {IV+258},
 publisher  = {Academia Press},
 series    = {Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities},
 title    = {De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities.},
 year     = {2010},
}

Chicago
Praet, Danny, and Nel Grillaert, eds. 2010. “De Drie Romes. Heiligenlevens, Vormen Van Verering En Intellectuele Debatten in De Westerse Middeleeuwen, in Byzantium En in De Slavische Tradities.” Centrum Voor De Studie Van Christelijke Tradities. Gent: Academia Press.
APA
Praet, D., & Grillaert, N. (Eds.). (2010). De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities. Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Praet D, Grillaert N, editors. De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities. Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities. Gent: Academia Press; 2010.
MLA
Praet, Danny, and Nel Grillaert, eds. “De Drie Romes. Heiligenlevens, Vormen Van Verering En Intellectuele Debatten in De Westerse Middeleeuwen, in Byzantium En in De Slavische Tradities.” Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities 2010 : n. pag. Print.