Advanced search
1 file | 25.93 MB

De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities.

Danny Praet (UGent) and Nel Grillaert (UGent)
Editor
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
De drie Romes handelt over drie grote tradities in het christendom. Het gekerstende Rome wierp zich op als de hoofdstad van het Westerse christendom, het Byzantijnse christendom beschouwde Constantinopel als het nieuwe Rome en in de Russisch-Orthodoxe traditie profileerde Moskou zich als het derde Rome. Het boek focust op de Westerse en de Byzantijnse Middeleeuwen en op het doorleven van Byzantijnse tradities in het Russische christendom. Het bevat bijdragen over het ontstaan en de ontwikkeling van de heiligencultus, over kloosters, kathedralen en ketters, over diverse aspecten van het christendom in Oost en West. Het boek presenteert de debatten over religieuze afbeeldingen (iconen), de verhouding tot andere godsdiensten (islam) en andere christelijke tradities, de verhouding tussen filosofie en religie, de ontwikkeling van de Westerse, de Byzantijnse en de Russische mystiek (Hildegarde van Bingen, het Hesychasme), het verder leven van heidense magie in Russische tradities over heiligen en van de hagiografie in de Russische literatuur. De auteurs zijn leden van het Gentse Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities (CSCT, UGent) en de bijdragen vormen de neerslag van een lezingenreeks “Middeleeuws Christendom” die in Gent door het CSCT georganiseerd is.
Keywords
Christianity, Church History, Hagiography, Saints, Religion

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 25.93 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Praet, Danny, and Nel Grillaert, eds. 2010. “De Drie Romes. Heiligenlevens, Vormen Van Verering En Intellectuele Debatten in De Westerse Middeleeuwen, in Byzantium En in De Slavische Tradities.” Centrum Voor De Studie Van Christelijke Tradities. Gent: Academia Press.
APA
Praet, D., & Grillaert, N. (Eds.). (2010). De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities. Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Praet D, Grillaert N, editors. De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities. Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities. Gent: Academia Press; 2010.
MLA
Praet, Danny, and Nel Grillaert, eds. “De Drie Romes. Heiligenlevens, Vormen Van Verering En Intellectuele Debatten in De Westerse Middeleeuwen, in Byzantium En in De Slavische Tradities.” Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities 2010 : n. pag. Print.
@book{1076419,
 abstract   = {De drie Romes handelt over drie grote tradities in het christendom. Het gekerstende Rome wierp zich op als de hoofdstad van het Westerse christendom, het Byzantijnse christendom beschouwde Constantinopel als het nieuwe Rome en in de Russisch-Orthodoxe traditie profileerde Moskou zich als het derde Rome. Het boek focust op de Westerse en de Byzantijnse Middeleeuwen en op het doorleven van Byzantijnse tradities in het Russische christendom. Het bevat bijdragen over het ontstaan en de ontwikkeling van de heiligencultus, over kloosters, kathedralen en ketters, over diverse aspecten van het christendom in Oost en West. Het boek presenteert de debatten over religieuze afbeeldingen (iconen), de verhouding tot andere godsdiensten (islam) en andere christelijke tradities, de verhouding tussen filosofie en religie, de ontwikkeling van de Westerse, de Byzantijnse en de Russische mystiek (Hildegarde van Bingen, het Hesychasme), het verder leven van heidense magie in Russische tradities over heiligen en van de hagiografie in de Russische literatuur. De auteurs zijn leden van het Gentse Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities (CSCT, UGent) en de bijdragen vormen de neerslag van een lezingenreeks {\textquotedblleft}Middeleeuws Christendom{\textquotedblright} die in Gent door het CSCT georganiseerd is.},
 editor    = {Praet, Danny and Grillaert, Nel},
 isbn     = {978 90 382 1645 4},
 language   = {dut},
 pages    = {IV+258},
 publisher  = {Academia Press},
 series    = {Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities},
 title    = {De Drie Romes. Heiligenlevens, vormen van verering en intellectuele debatten in de Westerse Middeleeuwen, in Byzantium en in de Slavische Tradities.},
 year     = {2010},
}