Advanced search
1 file | 670.01 KB Add to list

Ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin als ontwerpinstrument voor een energiezuinige architectuur

Tine Jonckheere (UGent) , Ruben Verstraeten (UGent) , Pieter Pauwels (UGent) and Ronald De Meyer (UGent)
Author
Organization
Abstract
Sinds 1 januari 2006 is in Vlaanderen de energieprestatieregelgeving van kracht. Vlaamse architecten, ontwerpers en ingenieurs worstelen met deze nieuwe wetgeving en zijn nog steeds op zoek naar een instrument waarmee ze reeds van in de beginfase van het onwerp het peil van energieprestatie kunnen bepalen. Deze paper behandelt het onderzoek naar en de ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin, dat kadert in de masterscriptie van Tine Jonckheere. Er werd onderzocht wat de specifieke noden zijn van de architecten in Vlaanderen en welke oplossingen er reeds voorhanden zijn. Vervolgens werd een prototype van de SketchUp-plugin ontwikkeld en getoetst aan de eisen en noden van de architect.
Keywords
Energieprestatieregelgeving, Building Information Modelling, Architectuur

Downloads

 • Ontwikkeling van een Google SketchUp Plugin.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 670.01 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Jonckheere, Tine, Ruben Verstraeten, Pieter Pauwels, et al. “Ontwikkeling Van Een Google SketchUp-plugin Als Ontwerpinstrument Voor Een Energiezuinige Architectuur.” IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings. International Building Performance Simulation Association Nederland/Vlaanderen (IBPSA-NVL), 2010. Print.
APA
Jonckheere, T., Verstraeten, R., Pauwels, P., & De Meyer, R. (2010). Ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin als ontwerpinstrument voor een energiezuinige architectuur. IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings. Presented at the IBPSA-NVL 2010 event : Simulatie voor energie-efficiënte óf energieproducerende gebouwde omgeving, International Building Performance Simulation Association Nederland/Vlaanderen (IBPSA-NVL).
Chicago author-date
Jonckheere, Tine, Ruben Verstraeten, Pieter Pauwels, and Ronald De Meyer. 2010. “Ontwikkeling Van Een Google SketchUp-plugin Als Ontwerpinstrument Voor Een Energiezuinige Architectuur.” In IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings. International Building Performance Simulation Association Nederland/Vlaanderen (IBPSA-NVL).
Chicago author-date (all authors)
Jonckheere, Tine, Ruben Verstraeten, Pieter Pauwels, and Ronald De Meyer. 2010. “Ontwikkeling Van Een Google SketchUp-plugin Als Ontwerpinstrument Voor Een Energiezuinige Architectuur.” In IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings. International Building Performance Simulation Association Nederland/Vlaanderen (IBPSA-NVL).
Vancouver
1.
Jonckheere T, Verstraeten R, Pauwels P, De Meyer R. Ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin als ontwerpinstrument voor een energiezuinige architectuur. IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings. International Building Performance Simulation Association Nederland/Vlaanderen (IBPSA-NVL); 2010.
IEEE
[1]
T. Jonckheere, R. Verstraeten, P. Pauwels, and R. De Meyer, “Ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin als ontwerpinstrument voor een energiezuinige architectuur,” in IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings, Eindhoven, Nederland, 2010.
@inproceedings{1059432,
 abstract   = {Sinds 1 januari 2006 is in Vlaanderen de energieprestatieregelgeving van kracht. Vlaamse architecten, ontwerpers en ingenieurs worstelen met deze nieuwe wetgeving en zijn nog steeds op zoek naar een instrument waarmee ze reeds van in de beginfase van het onwerp het peil van energieprestatie kunnen bepalen. Deze paper behandelt het onderzoek naar en de ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin, dat kadert in de masterscriptie van Tine Jonckheere. Er werd onderzocht wat de specifieke noden zijn van de architecten in Vlaanderen en welke oplossingen er reeds voorhanden zijn. Vervolgens werd een prototype van de SketchUp-plugin ontwikkeld en getoetst aan de eisen en noden van de architect.},
 author    = {Jonckheere, Tine and Verstraeten, Ruben and Pauwels, Pieter and De Meyer, Ronald},
 booktitle  = {IBPSA-NVL 2010 Event, Proceedings},
 keywords   = {Energieprestatieregelgeving,Building Information Modelling,Architectuur},
 language   = {dut},
 location   = {Eindhoven, Nederland},
 pages    = {7},
 publisher  = {International Building Performance Simulation Association Nederland/Vlaanderen (IBPSA-NVL)},
 title    = {Ontwikkeling van een Google SketchUp-plugin als ontwerpinstrument voor een energiezuinige architectuur},
 year     = {2010},
}