Advanced search

Hoeksteen of brokstuk van de lokale democratie? Belgische raadsleden over hun rol, visie en gedrag.

Tom Verhelst (UGent) , Herwig Reynaert (UGent) and Kristof Steyvers (UGent)
Author
Organization
Abstract
In deze bijdrage vragen de auteurs zich af of de rol van een Belgisch gemeenteraadslid in de praktijk werkelijk verwaterd is tot louter ritueel mopperen dan wel legitimeren, of er daarin tussen raadsleden verschillen bestaan en hoe we die eventueel kunnen verklaren. Een eigenaardige vaststelling is immers dat enerzijds het probleem rond het functioneren van raden en raadsleden wordt (h)erkend, maar dat we anderzijds tot op heden weinig concreet empirisch bewijs voor dit disfunctioneren terugvinden. De drie auteurs proberen om dit hiaat op te vullen door een antwoord te formuleren op de vraag: fungeren Belgische raadsleden in de praktijk als hoeksteen of toch eerder als broksuk van de lokale democratie?
Keywords
Gemeenteraadsleden, Rolset, België, Governance

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Verhelst, Tom, Herwig Reynaert, and Kristof Steyvers. 2010. “Hoeksteen of Brokstuk Van De Lokale Democratie? Belgische Raadsleden over Hun Rol, Visie En Gedrag.” In De Gemeente- En Provincieraad: Meer Dan Ritueel Mopperen En Legitimeren?, ed. Herwig Reynaert, Kristof Steyvers, and Tom Verhelst, 5–70. Brugge: Vanden Broele.
APA
Verhelst, T., Reynaert, H., & Steyvers, K. (2010). Hoeksteen of brokstuk van de lokale democratie? Belgische raadsleden over hun rol, visie en gedrag. In Herwig Reynaert, K. Steyvers, & T. Verhelst (Eds.), De gemeente- en provincieraad: meer dan ritueel mopperen en legitimeren? (pp. 5–70). Brugge: Vanden Broele.
Vancouver
1.
Verhelst T, Reynaert H, Steyvers K. Hoeksteen of brokstuk van de lokale democratie? Belgische raadsleden over hun rol, visie en gedrag. In: Reynaert H, Steyvers K, Verhelst T, editors. De gemeente- en provincieraad: meer dan ritueel mopperen en legitimeren? Brugge: Vanden Broele; 2010. p. 5–70.
MLA
Verhelst, Tom, Herwig Reynaert, and Kristof Steyvers. “Hoeksteen of Brokstuk Van De Lokale Democratie? Belgische Raadsleden over Hun Rol, Visie En Gedrag.” De Gemeente- En Provincieraad: Meer Dan Ritueel Mopperen En Legitimeren? Ed. Herwig Reynaert, Kristof Steyvers, & Tom Verhelst. Brugge: Vanden Broele, 2010. 5–70. Print.
@incollection{1058109,
 abstract   = {In deze bijdrage vragen de auteurs zich af of de rol van een Belgisch gemeenteraadslid in de praktijk werkelijk verwaterd is tot louter ritueel mopperen dan wel legitimeren, of er daarin tussen raadsleden verschillen bestaan en hoe we die eventueel kunnen verklaren. Een eigenaardige vaststelling is immers dat enerzijds het probleem rond het functioneren van raden en raadsleden wordt (h)erkend, maar dat we anderzijds tot op heden weinig concreet empirisch bewijs voor dit disfunctioneren terugvinden. De drie auteurs proberen om dit hiaat op te vullen door een antwoord te formuleren op de vraag: fungeren Belgische raadsleden in de praktijk als hoeksteen of toch eerder als broksuk van de lokale democratie?},
 author    = {Verhelst, Tom and Reynaert, Herwig and Steyvers, Kristof},
 booktitle  = {De gemeente- en provincieraad: meer dan ritueel mopperen en legitimeren?},
 editor    = {Reynaert, Herwig and Steyvers, Kristof and Verhelst, Tom},
 isbn     = {9789049603281},
 language   = {dut},
 pages    = {5--70},
 publisher  = {Vanden Broele},
 series    = {Lokale en Provinciale Politiek},
 title    = {Hoeksteen of brokstuk van de lokale democratie? Belgische raadsleden over hun rol, visie en gedrag.},
 year     = {2010},
}