Advanced search
1 file | 1.72 MB Add to list

Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje

Sarah Van Leuven (UGent) and Valérie Bourgeois (UGent)
Author
Organization
Abstract
In de lente van 2010 onderzochten Sarah Van Leuven en Valerie Bourgeois (Center for Journalism Studies, Universiteit Gent) de invloed van voorverpakt materiaal – persberichten, berichten van nieuwsagentschappen of andere media… – op de kwaliteit van de journalistiek. Dit leverde enkele opvallende resultaten op. Zo blijkt onder andere dat niet alle journalisten even transparant berichten over de bronnen die ze gebruiken bij het schrijven van een nieuwsbericht. Ondanks de toegenomen tijdsdruk, zijn grote en diepgravende stukken vooral van eigen makelij. Kant-en-klaar-nieuws en knip-en-plakwerk blijven vooral voorbehouden voor korte, feitelijke artikels. Ten slotte tonen de resultaten aan dat het gebruik van persberichten een fenomeen is dat in de hedendaagse journalistiek steeds belangrijker wordt, maar niettemin enkele gevaren kan inhouden.
Keywords
news practices, press releases, marketization, journalism, news sources

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.72 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Leuven, Sarah, and Valérie Bourgeois. “Kant-En-Klaar-Nieuws: Journalistiek in Een Pakketje.” DE JOURNALIST (BRUSSEL), no. 139, 2010, pp. 8–9.
APA
Van Leuven, S., & Bourgeois, V. (2010). Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje. DE JOURNALIST (BRUSSEL), (139), 8–9.
Chicago author-date
Van Leuven, Sarah, and Valérie Bourgeois. 2010. “Kant-En-Klaar-Nieuws: Journalistiek in Een Pakketje.” DE JOURNALIST (BRUSSEL), no. 139: 8–9.
Chicago author-date (all authors)
Van Leuven, Sarah, and Valérie Bourgeois. 2010. “Kant-En-Klaar-Nieuws: Journalistiek in Een Pakketje.” DE JOURNALIST (BRUSSEL) (139): 8–9.
Vancouver
1.
Van Leuven S, Bourgeois V. Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje. DE JOURNALIST (BRUSSEL). 2010;(139):8–9.
IEEE
[1]
S. Van Leuven and V. Bourgeois, “Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje,” DE JOURNALIST (BRUSSEL), no. 139, pp. 8–9, 2010.
@article{1046344,
 abstract   = {{In de lente van 2010 onderzochten Sarah Van Leuven en Valerie Bourgeois (Center for Journalism Studies, Universiteit Gent) de invloed van voorverpakt materiaal – persberichten, berichten van nieuwsagentschappen of andere media… – op de kwaliteit van de journalistiek. Dit leverde enkele opvallende resultaten op. Zo blijkt onder andere dat niet alle journalisten even transparant berichten over de bronnen die ze gebruiken bij het schrijven van een nieuwsbericht. Ondanks de toegenomen tijdsdruk, zijn grote en diepgravende stukken vooral van eigen makelij. Kant-en-klaar-nieuws en knip-en-plakwerk blijven vooral voorbehouden voor korte, feitelijke artikels. Ten slotte tonen de resultaten aan dat het gebruik van persberichten een fenomeen is dat in de hedendaagse journalistiek steeds belangrijker wordt, maar niettemin enkele gevaren kan inhouden.}},
 author    = {{Van Leuven, Sarah and Bourgeois, Valérie}},
 issn     = {{2032-7684}},
 journal   = {{DE JOURNALIST (BRUSSEL)}},
 keywords   = {{news practices,press releases,marketization,journalism,news sources}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{139}},
 pages    = {{8--9}},
 title    = {{Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje}},
 year     = {{2010}},
}