Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje

Sarah Van Leuven UGent and Valérie Bourgeois UGent (2010) DE JOURNALIST (BRUSSEL). p.8-9
abstract
In de lente van 2010 onderzochten Sarah Van Leuven en Valerie Bourgeois (Center for Journalism Studies, Universiteit Gent) de invloed van voorverpakt materiaal – persberichten, berichten van nieuwsagentschappen of andere media… – op de kwaliteit van de journalistiek. Dit leverde enkele opvallende resultaten op. Zo blijkt onder andere dat niet alle journalisten even transparant berichten over de bronnen die ze gebruiken bij het schrijven van een nieuwsbericht. Ondanks de toegenomen tijdsdruk, zijn grote en diepgravende stukken vooral van eigen makelij. Kant-en-klaar-nieuws en knip-en-plakwerk blijven vooral voorbehouden voor korte, feitelijke artikels. Ten slotte tonen de resultaten aan dat het gebruik van persberichten een fenomeen is dat in de hedendaagse journalistiek steeds belangrijker wordt, maar niettemin enkele gevaren kan inhouden.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
news practices, press releases, marketization, journalism, news sources
journal title
DE JOURNALIST (BRUSSEL)
Journalist (Bruss.)
issue
139
pages
8 - 9
ISSN
2032-7684
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A4
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1046344
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1046344
date created
2010-09-27 14:10:12
date last changed
2016-12-19 15:44:33
@article{1046344,
 abstract   = {In de lente van 2010 onderzochten Sarah Van Leuven en Valerie Bourgeois (Center for Journalism Studies, Universiteit Gent) de invloed van voorverpakt materiaal -- persberichten, berichten van nieuwsagentschappen of andere media{\textellipsis} -- op de kwaliteit van de journalistiek. Dit leverde enkele opvallende resultaten op. Zo blijkt onder andere dat niet alle journalisten even transparant berichten over de bronnen die ze gebruiken bij het schrijven van een nieuwsbericht. Ondanks de toegenomen tijdsdruk, zijn grote en diepgravende stukken vooral van eigen makelij. Kant-en-klaar-nieuws en knip-en-plakwerk blijven vooral voorbehouden voor korte, feitelijke artikels. Ten slotte tonen de resultaten aan dat het gebruik van persberichten een fenomeen is dat in de hedendaagse journalistiek steeds belangrijker wordt, maar niettemin enkele gevaren kan inhouden.},
 author    = {Van Leuven, Sarah and Bourgeois, Val{\'e}rie},
 issn     = {2032-7684},
 journal   = {DE JOURNALIST (BRUSSEL)},
 keyword   = {news practices,press releases,marketization,journalism,news sources},
 language   = {dut},
 number    = {139},
 pages    = {8--9},
 title    = {Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje},
 year     = {2010},
}

Chicago
Van Leuven, Sarah, and Valérie Bourgeois. 2010. “Kant-en-klaar-nieuws: Journalistiek in Een Pakketje.” De Journalist (brussel) (139): 8–9.
APA
Van Leuven, Sarah, & Bourgeois, V. (2010). Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje. DE JOURNALIST (BRUSSEL), (139), 8–9.
Vancouver
1.
Van Leuven S, Bourgeois V. Kant-en-klaar-nieuws: journalistiek in een pakketje. DE JOURNALIST (BRUSSEL). 2010;(139):8–9.
MLA
Van Leuven, Sarah, and Valérie Bourgeois. “Kant-en-klaar-nieuws: Journalistiek in Een Pakketje.” DE JOURNALIST (BRUSSEL) 139 (2010): 8–9. Print.