Advanced search
1 file | 129.17 KB Add to list

Teamteaching in Vlaanderen : de implementatie, beweegredenen en effecten voor leerlingen

Author
Organization
Project
Abstract
Teamteaching, waarbij twee of meerdere leraren samen voor de klas staan, wordt naar voren geschoven als een beloftevolle strategie om actuele onderwijsuitdagingen het hoofd te bieden. Ondanks de groeiende populariteit, blijft het specifieke karakter van teamteaching in Vlaanderen nog onduidelijk: op welke manier implementeren scholen teamteaching, welke beweegredenen liggen eraan ten grondslag en welke effecten voor de leerlingen worden waargenomen door leraren? Deze studie biedt een antwoord op deze vragen op basis van een grootschalig vragenlijstonderzoek bij 479 Vlaamse leraren kleuter-, lager en secundair onderwijs met teamteachingservaring. De resultaten tonen dat teamteaching vrij recent ingang vond, regelmatig ingezet wordt en vaak plaatsvindt met één of twee vaste collega’s. Leraren hanteren een mix van teamteachingsmodellen, waarbij het meest gebruikte model varieert per onderwijsniveau. De meeste leraren starten met teamteaching om leerlingen beter te ondersteunen en om expertise te bundelen. Leraren rapporteren diverse positieve effecten voor leerlingen, zoals meer ondersteuning, leerwinst en het aanbieden van rijke en gevarieerde lessen, al blijkt er soms ook verwarring voor leerlingen. Deze studie biedt als eerste inkijk in de teamteachingspraktijk in Vlaanderen en levert waardevolle inzichten op voor beleidsmakers, scholen en onderwijsprofessionals om de verdere implementatie en ondersteuning van teamteaching vorm te geven.
Keywords
teamteaching, state-of-the-art, vragenlijstonderzoek, leraarpercepties, leerlingeffecten

Downloads

  • (...).docx
    • full text (Accepted manuscript)
    • |
    • UGent only (changes to open access on 2026-02-06)
    • |
    • Word
    • |
    • 129.17 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Decuyper, Aron, et al. “Teamteaching in Vlaanderen : De Implementatie, Beweegredenen En Effecten Voor Leerlingen.” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID, vol. 2024–2025, no. 1–2, 2024, pp. 79–91.
APA
Decuyper, A., Mariën, D., Simons, M., Vanblaere, B., Tack, H., De Weerdt, D., … Struyf, E. (2024). Teamteaching in Vlaanderen : de implementatie, beweegredenen en effecten voor leerlingen. TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID, 2024–2025(1–2), 79–91.
Chicago author-date
Decuyper, Aron, Dries Mariën, Mathea Simons, Bénédicte Vanblaere, Hanne Tack, Dries De Weerdt, Mieke Meirsschaut, Ruben Vanderlinde, and Elke Struyf. 2024. “Teamteaching in Vlaanderen : De Implementatie, Beweegredenen En Effecten Voor Leerlingen.” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID 2024–2025 (1–2): 79–91.
Chicago author-date (all authors)
Decuyper, Aron, Dries Mariën, Mathea Simons, Bénédicte Vanblaere, Hanne Tack, Dries De Weerdt, Mieke Meirsschaut, Ruben Vanderlinde, and Elke Struyf. 2024. “Teamteaching in Vlaanderen : De Implementatie, Beweegredenen En Effecten Voor Leerlingen.” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID 2024–2025 (1–2): 79–91.
Vancouver
1.
Decuyper A, Mariën D, Simons M, Vanblaere B, Tack H, De Weerdt D, et al. Teamteaching in Vlaanderen : de implementatie, beweegredenen en effecten voor leerlingen. TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID. 2024;2024–2025(1–2):79–91.
IEEE
[1]
A. Decuyper et al., “Teamteaching in Vlaanderen : de implementatie, beweegredenen en effecten voor leerlingen,” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID, vol. 2024–2025, no. 1–2, pp. 79–91, 2024.
@article{01JFHJH5472D4TSK44ZFVV73P6,
  abstract     = {{Teamteaching, waarbij twee of meerdere leraren samen voor de klas staan, wordt naar voren geschoven als een beloftevolle strategie om actuele onderwijsuitdagingen het hoofd te bieden. Ondanks de groeiende populariteit, blijft het specifieke karakter van teamteaching in Vlaanderen nog onduidelijk: op welke manier implementeren scholen teamteaching, welke beweegredenen liggen eraan ten grondslag en welke effecten voor de leerlingen worden waargenomen door leraren? Deze studie biedt een antwoord op deze vragen op basis van een grootschalig vragenlijstonderzoek bij 479 Vlaamse leraren kleuter-, lager en secundair onderwijs met teamteachingservaring. De resultaten tonen dat teamteaching vrij recent ingang vond, regelmatig ingezet wordt en vaak plaatsvindt met één of twee vaste collega’s. Leraren hanteren een mix van teamteachingsmodellen, waarbij het meest gebruikte model varieert per onderwijsniveau. De meeste leraren starten met teamteaching om leerlingen beter te ondersteunen en om expertise te bundelen. Leraren rapporteren diverse positieve effecten voor leerlingen, zoals meer ondersteuning, leerwinst en het aanbieden van rijke en gevarieerde lessen, al blijkt er soms ook verwarring voor leerlingen. Deze studie biedt als eerste inkijk in de teamteachingspraktijk in Vlaanderen en levert waardevolle inzichten op voor beleidsmakers, scholen en onderwijsprofessionals om de verdere implementatie en ondersteuning van teamteaching vorm te geven.}},
  author       = {{Decuyper, Aron and Mariën, Dries and Simons, Mathea and Vanblaere, Bénédicte and Tack, Hanne and De Weerdt, Dries and Meirsschaut, Mieke and Vanderlinde, Ruben and Struyf, Elke}},
  issn         = {{0778-0443}},
  journal      = {{TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID}},
  keywords     = {{teamteaching,state-of-the-art,vragenlijstonderzoek,leraarpercepties,leerlingeffecten}},
  language     = {{dut}},
  number       = {{1-2}},
  pages        = {{79--91}},
  title        = {{Teamteaching in Vlaanderen : de implementatie, beweegredenen en effecten voor leerlingen}},
  volume       = {{2024-2025}},
  year         = {{2024}},
}