Advanced search
1 file | 219.06 KB Add to list

Meer differentiatie in het lerarenberoep? Een (on)gelijke behandeling van leraren op basis van hun opleiding

Author
Organization
Abstract
In tijden van lerarentekort zoekt de overheid naar allerlei mogelijkheden om nieuwe leraren aan te trekken en om leraren in het beroep te houden. Uit eerder onderzoek blijkt het belang van een goede afstemming tussen de competenties van een leraar en diens onderwijsopdracht voor retentie van leraren in het onderwijs. Dit veronderstelt differentiatie tussen leraren op basis van hun vakinhoudelijke en -didactische kennis. Sinds de hervorming van de lerarenopleiding in 2018 is dit een belangrijk aandachtspunt in het Vlaamse onderwijs. Voor het secundair onderwijs kan er immers op drie verschillende kwalificatieniveaus een lerarenopleiding worden gevolgd: op graduaats-, bachelor- en masterniveau. Voor het lager onderwijs bestaat er daarentegen slechts een enkele opleiding. Daarom analyseerden we ten eerste welke differentiatie de overheid in de regelgeving inbouwde tussen leraren op basis van hun opleiding alsook, gelet op het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel, in hoeverre differentiatie tussen leraren met een verschillende opleiding hoort voorzien te zijn. Ten tweede onderzochten we aan de hand van de appreciative inquiry-methode, concreet vormgegeven in interviews en focusgroepen, welke mate van differentiatie tussen leraren op basis van hun opleiding wenselijk is en hoe daar eventueel naartoe kan worden gewerkt.

Downloads

  • (...).pdf
    • full text (Published version)
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 219.06 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Couck, Dylan, and Katrien Struyven. “Meer Differentiatie in Het Lerarenberoep? Een (on)Gelijke Behandeling van Leraren Op Basis van Hun Opleiding.” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID, vol. 2023–2024, no. 1–2, 2024, pp. 36–51.
APA
Couck, D., & Struyven, K. (2024). Meer differentiatie in het lerarenberoep? Een (on)gelijke behandeling van leraren op basis van hun opleiding. TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID, 2023–2024(1–2), 36–51.
Chicago author-date
Couck, Dylan, and Katrien Struyven. 2024. “Meer Differentiatie in Het Lerarenberoep? Een (on)Gelijke Behandeling van Leraren Op Basis van Hun Opleiding.” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID 2023–2024 (1–2): 36–51.
Chicago author-date (all authors)
Couck, Dylan, and Katrien Struyven. 2024. “Meer Differentiatie in Het Lerarenberoep? Een (on)Gelijke Behandeling van Leraren Op Basis van Hun Opleiding.” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID 2023–2024 (1–2): 36–51.
Vancouver
1.
Couck D, Struyven K. Meer differentiatie in het lerarenberoep? Een (on)gelijke behandeling van leraren op basis van hun opleiding. TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID. 2024;2023–2024(1–2):36–51.
IEEE
[1]
D. Couck and K. Struyven, “Meer differentiatie in het lerarenberoep? Een (on)gelijke behandeling van leraren op basis van hun opleiding,” TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID, vol. 2023–2024, no. 1–2, pp. 36–51, 2024.
@article{01HJJWFS6QTGFPCW0V13V8A6T7,
  abstract     = {{In tijden van lerarentekort zoekt de overheid naar allerlei mogelijkheden om nieuwe leraren aan te trekken en om leraren in het beroep te houden. Uit eerder onderzoek blijkt het belang van een goede afstemming tussen de competenties van een leraar en diens onderwijsopdracht voor retentie van leraren in het onderwijs. Dit veronderstelt differentiatie tussen leraren op basis van hun vakinhoudelijke en -didactische kennis. Sinds de hervorming van de lerarenopleiding in 2018 is dit een belangrijk aandachtspunt in het Vlaamse onderwijs. Voor het secundair onderwijs kan er immers op drie verschillende kwalificatieniveaus een lerarenopleiding worden gevolgd: op graduaats-, bachelor- en masterniveau. Voor het lager onderwijs bestaat er daarentegen slechts een enkele opleiding. Daarom analyseerden we ten eerste welke differentiatie de overheid in de regelgeving inbouwde tussen leraren op basis van hun opleiding alsook, gelet op het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel, in hoeverre differentiatie tussen leraren met een verschillende opleiding hoort voorzien te zijn. Ten tweede onderzochten we aan de hand van de appreciative inquiry-methode, concreet vormgegeven in interviews en focusgroepen, welke mate van differentiatie tussen leraren op basis van hun opleiding wenselijk is en hoe daar eventueel naartoe kan worden gewerkt.}},
  author       = {{Couck, Dylan and Struyven, Katrien}},
  issn         = {{0778-0443}},
  journal      = {{TIJDSCHRIFT VOOR ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID}},
  language     = {{dut}},
  number       = {{1-2}},
  pages        = {{36--51}},
  title        = {{Meer differentiatie in het lerarenberoep? Een (on)gelijke behandeling van leraren op basis van hun opleiding}},
  volume       = {{2023-2024}},
  year         = {{2024}},
}