Polyunsaturated fatty acid biosynthesis in copepods : a mechanism for climate change resilience
(2023)
- Author
- Jens Boyen (UGent)
- Promoter
- Marleen De Troch (UGent) , Patrick Fink and Pascal Hablützel
- Organization
- Abstract
- Een nog onderbelicht effect van door de mens veroorzaakte klimaatverandering op mariene ecosystemen is de afname van meervoudige onverzadigde omega-3 vetzuren met lange ketens in microalgen. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van dieren en mensen, en hun afname beïnvloedt het voedselweb op verschillende niveaus. Recent onderzoek toonde echter aan dat bepaalde groepen ongewervelden tot op zekere hoogte ook zelf deze omega-3 vetzuren kunnen aanmaken. In mijn doctoraat onderzocht ik deze omega-3 vetzuurproductie in een groep kleine kreeftachtigen genaamd roeipootkreeftjes: een zeer abundante fractie in aquatische zoöplankton- en sedimentgemeenschappen. Door middel van de novo transcriptome assembly en heterologe expressie identificeerde en karakteriseerde ik verschillende omega-3 vetzuurproductiegenen van het harpacticoide roeipootkreeftje Platychelipus littoralis. Ik onderzocht de impact van zowel directe (oceaanopwarming en –verzuring) als indirecte (omega-3 vetzuurlimitatie in hun voedsel) klimaateffecten op deze vetzuurproductie. Ook bestuurde ik de aanwezigheid, diversiteit en expressie van de omega-3 vetzuurproductiegenen in de verschillende ordes roeipootkreeftjes, en vond ik dat dit sterk samenhangt met hun evolutionaire voorgeschiedenis. Door dit onderzoek kregen we een beter beeld van hoe niet alleen microalgen maar ook roeipootkreeftjes kunnen bijdragen aan de globale omega-3 vetzuurproductie, nu en in de toekomst.
Downloads
-
(...).pdf
- full text (Published version)
- |
- UGent only
- |
- |
- 6.24 MB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-01HE04K891H46GEBWHVQ2827YW
- MLA
- Boyen, Jens. Polyunsaturated Fatty Acid Biosynthesis in Copepods : A Mechanism for Climate Change Resilience. Ghent University. Faculty of Sciences, 2023.
- APA
- Boyen, J. (2023). Polyunsaturated fatty acid biosynthesis in copepods : a mechanism for climate change resilience. Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium.
- Chicago author-date
- Boyen, Jens. 2023. “Polyunsaturated Fatty Acid Biosynthesis in Copepods : A Mechanism for Climate Change Resilience.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
- Chicago author-date (all authors)
- Boyen, Jens. 2023. “Polyunsaturated Fatty Acid Biosynthesis in Copepods : A Mechanism for Climate Change Resilience.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
- Vancouver
- 1.Boyen J. Polyunsaturated fatty acid biosynthesis in copepods : a mechanism for climate change resilience. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Sciences; 2023.
- IEEE
- [1]J. Boyen, “Polyunsaturated fatty acid biosynthesis in copepods : a mechanism for climate change resilience,” Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium, 2023.
@phdthesis{01HE04K891H46GEBWHVQ2827YW, abstract = {{Een nog onderbelicht effect van door de mens veroorzaakte klimaatverandering op mariene ecosystemen is de afname van meervoudige onverzadigde omega-3 vetzuren met lange ketens in microalgen. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van dieren en mensen, en hun afname beïnvloedt het voedselweb op verschillende niveaus. Recent onderzoek toonde echter aan dat bepaalde groepen ongewervelden tot op zekere hoogte ook zelf deze omega-3 vetzuren kunnen aanmaken. In mijn doctoraat onderzocht ik deze omega-3 vetzuurproductie in een groep kleine kreeftachtigen genaamd roeipootkreeftjes: een zeer abundante fractie in aquatische zoöplankton- en sedimentgemeenschappen. Door middel van de novo transcriptome assembly en heterologe expressie identificeerde en karakteriseerde ik verschillende omega-3 vetzuurproductiegenen van het harpacticoide roeipootkreeftje Platychelipus littoralis. Ik onderzocht de impact van zowel directe (oceaanopwarming en –verzuring) als indirecte (omega-3 vetzuurlimitatie in hun voedsel) klimaateffecten op deze vetzuurproductie. Ook bestuurde ik de aanwezigheid, diversiteit en expressie van de omega-3 vetzuurproductiegenen in de verschillende ordes roeipootkreeftjes, en vond ik dat dit sterk samenhangt met hun evolutionaire voorgeschiedenis. Door dit onderzoek kregen we een beter beeld van hoe niet alleen microalgen maar ook roeipootkreeftjes kunnen bijdragen aan de globale omega-3 vetzuurproductie, nu en in de toekomst.}}, author = {{Boyen, Jens}}, language = {{eng}}, pages = {{255}}, publisher = {{Ghent University. Faculty of Sciences}}, school = {{Ghent University}}, title = {{Polyunsaturated fatty acid biosynthesis in copepods : a mechanism for climate change resilience}}, year = {{2023}}, }