Advanced search
1 file | 54.12 MB Add to list

Design of a high torque density electric actuator for quasi-direct-drive robot applications

Jordi Van Damme (UGent)
(2023)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Robots kunnen ons helpen bij het uitvoeren van gevaarlijke, belastende of weinig uitdagende taken. Hiervoor hebben we robots nodig die de gestructureerde fabrieksomgeving verlaten en kunnen werken in de echte wereld. Elektrische actuatoren vormen de spieren van de robot. Robots met actuatoren zonder of met een ééntraps tandwieloverbrenging hebben alle kenmerken, op één na, in huis om zich in de echte wereld te begeven: hun actuatoren zijn te zwaar of niet krachtig genoeg om zware objecten te manipuleren. In dit doctoraatsonderzoek werden daarom verschillende manieren onderzocht om de elektrische motor in dit soort actuatoren krachtiger te maken. Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek was dat het gebruik van spoelen met geanodiseerde aluminium folie in plaats van gelakte koperdraad veel potentieel heeft. In geanodiseerd aluminium vormt het keramische aluminium-oxide de elektrische isolatie. Het lagere soortelijk gewicht van aluminium en de superieure thermische geleidbaarheid van de aluminium-oxide laag, laten toe om lichtere en krachtigere motoren te bouwen met deze spoelen. Om dit te bewijzen werd met beide types spoelen een motor gebouwd, en beide werden uitvoerig vergeleken op een draaiende testbank. Dit werk bevat de allereerste beschrijving van een succesvolle realisatie van een motor met spoelen uit geanodiseerd aluminium.
Keywords
anodized, anodised, aluminum, aluminium, axial flux, electric motor, robot, permanent magnets, robotics

Downloads

 • phdfinal-jordivandamme.pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 54.12 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Damme, Jordi. Design of a High Torque Density Electric Actuator for Quasi-Direct-Drive Robot Applications. Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, 2023.
APA
Van Damme, J. (2023). Design of a high torque density electric actuator for quasi-direct-drive robot applications. Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Van Damme, Jordi. 2023. “Design of a High Torque Density Electric Actuator for Quasi-Direct-Drive Robot Applications.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture.
Chicago author-date (all authors)
Van Damme, Jordi. 2023. “Design of a High Torque Density Electric Actuator for Quasi-Direct-Drive Robot Applications.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture.
Vancouver
1.
Van Damme J. Design of a high torque density electric actuator for quasi-direct-drive robot applications. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture; 2023.
IEEE
[1]
J. Van Damme, “Design of a high torque density electric actuator for quasi-direct-drive robot applications,” Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, Ghent, Belgium, 2023.
@phdthesis{01HCFX9VH70Z4ACNF5RF69PVRA,
 abstract   = {{Robots kunnen ons helpen bij het uitvoeren van gevaarlijke, belastende of weinig uitdagende taken. Hiervoor hebben we robots nodig die de gestructureerde fabrieksomgeving verlaten en kunnen werken in de echte wereld. Elektrische actuatoren vormen de spieren van de robot. Robots met actuatoren zonder of met een ééntraps tandwieloverbrenging hebben alle kenmerken, op één na, in huis om zich in de echte wereld te begeven: hun actuatoren zijn te zwaar of niet krachtig genoeg om zware objecten te manipuleren. In dit doctoraatsonderzoek werden daarom verschillende manieren onderzocht om de elektrische motor in dit soort actuatoren krachtiger te maken. Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek was dat het gebruik van spoelen met geanodiseerde aluminium folie in plaats van gelakte koperdraad veel potentieel heeft. In geanodiseerd aluminium vormt het keramische aluminium-oxide de elektrische isolatie. Het lagere soortelijk gewicht van aluminium en de superieure thermische geleidbaarheid van de aluminium-oxide laag, laten toe om lichtere en krachtigere motoren te bouwen met deze spoelen. Om dit te bewijzen werd met beide types spoelen een motor gebouwd, en beide werden uitvoerig vergeleken op een draaiende testbank. Dit werk bevat de allereerste beschrijving van een succesvolle realisatie van een motor met spoelen uit geanodiseerd aluminium.}},
 author    = {{Van Damme, Jordi}},
 isbn     = {{9789463557535}},
 keywords   = {{anodized,anodised,aluminum,aluminium,axial flux,electric motor,robot,permanent magnets,robotics}},
 language   = {{eng}},
 pages    = {{XVIII, 165}},
 publisher  = {{Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Design of a high torque density electric actuator for quasi-direct-drive robot applications}},
 year     = {{2023}},
}