Advanced search
1 file | 6.50 MB Add to list

Combined effects of climate change, offshore wind farms and aquaculture on marine ecosystem functioning

Helena Voet (UGent)
(2023)
Author
Promoter
(UGent) , (UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Dit onderzoek werd opgebouwd rond de meervoudige effecten van klimaatverandering, windmolenparken op zee en aquacultuur op het functioneren van het mariene ecosysteem in de Noordzee. Door de introductie van artificiële harde substraten in een omgeving gekenmerkt door een zanderige bodem vindt een lokale shift plaats naar een nieuwe soortengemeenschap. Deze shift brengt veranderingen teweeg in de functionaliteiten en de nutriëntenhuishouding van het lokale ecosysteem. Deze lokale verandering vinden echter plaats in het globale kader van klimaatverandering, waarbij opwarming en verzuring van het zeewater een grote impact hebben op de fysiologie van de gevestigde soorten. De combinatie van deze lokale en globale effecten heeft zijn weerslag op de ecosysteemdiensten gelinkt aan deze omgevingen. Vervolgens wordt ook meervoudig ruimtegebruik van mariene systemen onder de loep genoemen, in dit geval wanneer aquacultuur van mosselen wordt uitgeoefend binnen de grenzen van een windmolenpark op zee. Deze combinatie beïnvloedt niet enkel het lokale ecosysteem, maar effecten zijn ook merkbaar verderop. Experimentele resultaten werden gebundeld in een nieuw ecologisch model, waardoor voorspellingen rond de veelzijdige en cumulatieve impacten van klimaatverandering, windmolenparken en aquacultuur kunnen gekwantificeerd worden. Dit soort voorspellingen zijn noodzakelijk bij het monitoren en correct beheren van ons marien ecosysteem in een veranderend klimaat.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only (changes to open access on 2028-06-26)
  • |
  • PDF
  • |
  • 6.50 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Voet, Helena. Combined Effects of Climate Change, Offshore Wind Farms and Aquaculture on Marine Ecosystem Functioning. Ghent University. Faculty of Sciences, 2023.
APA
Voet, H. (2023). Combined effects of climate change, offshore wind farms and aquaculture on marine ecosystem functioning. Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Voet, Helena. 2023. “Combined Effects of Climate Change, Offshore Wind Farms and Aquaculture on Marine Ecosystem Functioning.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
Chicago author-date (all authors)
Voet, Helena. 2023. “Combined Effects of Climate Change, Offshore Wind Farms and Aquaculture on Marine Ecosystem Functioning.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
Vancouver
1.
Voet H. Combined effects of climate change, offshore wind farms and aquaculture on marine ecosystem functioning. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Sciences; 2023.
IEEE
[1]
H. Voet, “Combined effects of climate change, offshore wind farms and aquaculture on marine ecosystem functioning,” Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium, 2023.
@phdthesis{01H5Q53SKW9QZ3RKBYTFSDS6XT,
 abstract   = {{Dit onderzoek werd opgebouwd rond de meervoudige effecten van klimaatverandering, windmolenparken op zee en aquacultuur op het functioneren van het mariene ecosysteem in de Noordzee. Door de introductie van artificiële harde substraten in een omgeving gekenmerkt door een zanderige bodem vindt een lokale shift plaats naar een nieuwe soortengemeenschap. Deze shift brengt veranderingen teweeg in de functionaliteiten en de nutriëntenhuishouding van het lokale ecosysteem. Deze lokale verandering vinden echter plaats in het globale kader van klimaatverandering, waarbij opwarming en verzuring van het zeewater een grote impact hebben op de fysiologie van de gevestigde soorten. De combinatie van deze lokale en globale effecten heeft zijn weerslag op de ecosysteemdiensten gelinkt aan deze omgevingen. Vervolgens wordt ook meervoudig ruimtegebruik van mariene systemen onder de loep genoemen, in dit geval wanneer aquacultuur van mosselen wordt uitgeoefend binnen de grenzen van een windmolenpark op zee. Deze combinatie beïnvloedt niet enkel het lokale ecosysteem, maar effecten zijn ook merkbaar verderop. Experimentele resultaten werden gebundeld in een nieuw ecologisch model, waardoor voorspellingen rond de veelzijdige en cumulatieve impacten van klimaatverandering, windmolenparken en aquacultuur kunnen gekwantificeerd worden. Dit soort voorspellingen zijn noodzakelijk bij het monitoren en correct beheren van ons marien ecosysteem in een veranderend klimaat.}},
 author    = {{Voet, Helena}},
 language   = {{eng}},
 pages    = {{XVIII, 235}},
 publisher  = {{Ghent University. Faculty of Sciences}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Combined effects of climate change, offshore wind farms and aquaculture on marine ecosystem functioning}},
 year     = {{2023}},
}