Advanced search
Add to list

Functional genomics of select endophytic and phytopathogenic Burkholderiales bacteria

(2023)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Planten interageren met een breed gamma aan micro-organismen die hun groei kunnen stimuleren, hun overleving kunnen verbeteren of zelfs de reproductiesnelheid van de gastheer kunnen verhogen. Vanwege hun hoge fitness, kunnen deze micro-organismen ook de evolutie van de gastheer beïnvloeden. Bovendien bieden plant-microbe-interacties enkele evolutionair belangrijke voordelen voor planten. In de plantenfamilies van de Rubiaceae, Primulaceae en Dioscoreaceae vertonen bepaalde planten gespecialiseerde bladstructuren waarin overerfbare endofytische bacteriële symbionten leven. Hoewel de exacte functie van deze symbionten nog grotendeels onbekend is, heeft genoomanalyse van bacteriële endofyten van Rubiaceae- en Primulaceae-soorten aangetoond dat ze waarschijnlijk in staat zijn secundaire metabolieten te produceren die de plant kunnen beschermen. De functie van de Dioscoreae-endofyten, Orrella dioscorea, moet nog opgehelderd worden. Planten worden herhaaldelijk uitgedaagd door bacteriën en hebben verschillende mechanismen ontwikkeld om ziekteverwekkers en andere indringers te verslaan. Op hun beurt hebben ziekteverwekkers en symbionten strategieën ontwikkeld om aan de immuunrespons van de gastheer te ontsnappen. In dit deel van dit proefschrift leg focus ik me op de mogelijke rol van proteaseremmers in gastheer-bacterie-associaties. Proteasen zijn essentiële componenten van de plant immuunrespons in de apoplast, waar meestal het eerste contact met microben plaatsvindt. Veel succesvolle pathogenen hebben verdedigingsstrategieën ontwikkeld om de afweerreacties van de plant te onderdrukken, door middel van gastheerproteasen te remmen als gevolg van de productie van serine proteaseremmers. Ecotine is een voorbeeld van een proteaseremmer die wordt gecodeerd in de genomen van talrijke opportunistische mens en dier pathogenen.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Meyer, Frédéric. Functional Genomics of Select Endophytic and Phytopathogenic Burkholderiales Bacteria. Ghent University. Faculty of Sciences, 2023.
APA
De Meyer, F. (2023). Functional genomics of select endophytic and phytopathogenic Burkholderiales bacteria. Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
De Meyer, Frédéric. 2023. “Functional Genomics of Select Endophytic and Phytopathogenic Burkholderiales Bacteria.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
Chicago author-date (all authors)
De Meyer, Frédéric. 2023. “Functional Genomics of Select Endophytic and Phytopathogenic Burkholderiales Bacteria.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
Vancouver
1.
De Meyer F. Functional genomics of select endophytic and phytopathogenic Burkholderiales bacteria. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Sciences; 2023.
IEEE
[1]
F. De Meyer, “Functional genomics of select endophytic and phytopathogenic Burkholderiales bacteria,” Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium, 2023.
@phdthesis{01H4JHQPEQ1864SDWDJKXRSZVN,
 abstract   = {{Planten interageren met een breed gamma aan micro-organismen die hun groei kunnen stimuleren, hun overleving kunnen verbeteren of zelfs de reproductiesnelheid van de gastheer kunnen verhogen. Vanwege hun hoge fitness, kunnen deze micro-organismen ook de evolutie van de gastheer beïnvloeden. Bovendien bieden plant-microbe-interacties enkele evolutionair belangrijke voordelen voor planten. In de plantenfamilies van de Rubiaceae, Primulaceae en Dioscoreaceae vertonen bepaalde planten gespecialiseerde bladstructuren waarin overerfbare endofytische bacteriële symbionten leven. Hoewel de exacte functie van deze symbionten nog grotendeels onbekend is, heeft genoomanalyse van bacteriële endofyten van Rubiaceae- en Primulaceae-soorten aangetoond dat ze waarschijnlijk in staat zijn secundaire metabolieten te produceren die de plant kunnen beschermen. De functie van de Dioscoreae-endofyten, Orrella dioscorea, moet nog opgehelderd worden. Planten worden herhaaldelijk uitgedaagd door bacteriën en hebben verschillende mechanismen ontwikkeld om ziekteverwekkers en andere indringers te verslaan. Op hun beurt hebben ziekteverwekkers en symbionten strategieën ontwikkeld om aan de immuunrespons van de gastheer te ontsnappen. In dit deel van dit proefschrift leg focus ik me op de mogelijke rol van proteaseremmers in gastheer-bacterie-associaties. Proteasen zijn essentiële componenten van de plant immuunrespons in de apoplast, waar meestal het eerste contact met microben plaatsvindt. Veel succesvolle pathogenen hebben verdedigingsstrategieën ontwikkeld om de afweerreacties van de plant te onderdrukken, door middel van gastheerproteasen te remmen als gevolg van de productie van serine proteaseremmers. Ecotine is een voorbeeld van een proteaseremmer die wordt gecodeerd in de genomen van talrijke opportunistische mens en dier pathogenen.}},
 author    = {{De Meyer, Frédéric}},
 language   = {{eng}},
 pages    = {{XV, 197}},
 publisher  = {{Ghent University. Faculty of Sciences}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Functional genomics of select endophytic and phytopathogenic Burkholderiales bacteria}},
 year     = {{2023}},
}