Advanced search
1 file | 4.96 MB Add to list

De fiscale nalevingskosten in het perspectief van het eigendomsrecht en de vrijheid van ondernemerschap

(2022)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
Rechtsonderhorigen (zowel belastingplichtigen als derden) worden onderworpen aan een groeiend aantal administratieve verplichtingen die hen ertoe dwingen (vaak omvangrijke) nalevingskosten te maken. Dit is deels eigen aan en te wijten aan de complexiteit van de (vaak wijzigende) fiscale wetgeving. Ook de (internationale en Europese) strijd tegen belastingontduiking en –ontwijking, leidt tot een proliferatie van administratieve verplichtingen. De nalevingskosten worden geregeld als onbillijk ervaren, onder meer door het dubbele gebruik met soortgelijke verplichtingen, de niet altijd duidelijke doelstelling, de onduidelijkheid bij de toepassing ervan, de idee dat bepaalde verplichtingen een afwenteling vormen van overheidstaken... Het proefschrift gaat na of er juridische grenzen opgelegd kunnen worden aan de mogelijkheid voor een overheid om rechtsonderhorigen te verplichten nalevingskosten te maken. Deze analyse gaat uit van een toetsing aan het recht op eigendom en de vrijheid van ondernemerschap.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.96 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Desmyttere, Felix. De Fiscale Nalevingskosten in Het Perspectief van Het Eigendomsrecht En de Vrijheid van Ondernemerschap. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, 2022.
APA
Desmyttere, F. (2022). De fiscale nalevingskosten in het perspectief van het eigendomsrecht en de vrijheid van ondernemerschap. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, Gent.
Chicago author-date
Desmyttere, Felix. 2022. “De Fiscale Nalevingskosten in Het Perspectief van Het Eigendomsrecht En de Vrijheid van Ondernemerschap.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Chicago author-date (all authors)
Desmyttere, Felix. 2022. “De Fiscale Nalevingskosten in Het Perspectief van Het Eigendomsrecht En de Vrijheid van Ondernemerschap.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Vancouver
1.
Desmyttere F. De fiscale nalevingskosten in het perspectief van het eigendomsrecht en de vrijheid van ondernemerschap. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie; 2022.
IEEE
[1]
F. Desmyttere, “De fiscale nalevingskosten in het perspectief van het eigendomsrecht en de vrijheid van ondernemerschap,” Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, Gent, 2022.
@phdthesis{01GZZZS3Y5GW7WAF990DJPJJVZ,
 abstract   = {{Rechtsonderhorigen (zowel belastingplichtigen als derden) worden onderworpen aan een groeiend aantal administratieve verplichtingen die hen ertoe dwingen (vaak omvangrijke) nalevingskosten te maken. Dit is deels eigen aan en te wijten aan de complexiteit van de (vaak wijzigende) fiscale wetgeving. Ook de (internationale en Europese) strijd tegen belastingontduiking en –ontwijking, leidt tot een proliferatie van administratieve verplichtingen. De nalevingskosten worden geregeld als onbillijk ervaren, onder meer door het dubbele gebruik met soortgelijke verplichtingen, de niet altijd duidelijke doelstelling, de onduidelijkheid bij de toepassing ervan, de idee dat bepaalde verplichtingen een afwenteling vormen van overheidstaken... Het proefschrift gaat na of er juridische grenzen opgelegd kunnen worden aan de mogelijkheid voor een overheid om rechtsonderhorigen te verplichten nalevingskosten te maken. Deze analyse gaat uit van een toetsing aan het recht op eigendom en de vrijheid van ondernemerschap.}},
 author    = {{Desmyttere, Felix}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{XVI, 543}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{De fiscale nalevingskosten in het perspectief van het eigendomsrecht en de vrijheid van ondernemerschap}},
 year     = {{2022}},
}