Linking marine nematode competition dynamics with microbial diversity to understand ecosystem functioning
(2023)
- Author
- Rodgee Mae Guden (UGent)
- Promoter
- Tom Moens (UGent) and Sofie Derycke (UGent)
- Organization
- Abstract
- Mariene ecosystemen zijn de grootste aquatische systemen op aarde en worden bewoond door een grote verscheidenheid aan organismen die een belangrijke rol spelen in het functioneren van ecosystemen. Het functioneren van ecosystemen omvat verschillende ecosysteemprocessen en beïnvloedt de levering van goederen en diensten die essentieel zijn voor het menselijk welzijn. Mariene bentische ecosystemen tonen een variatie aan habitats, biologische interacties en biogeochemische processen. Terwijl de rol van het macrobenthos in bentische ecosystemen veel aandacht heeft gekregen, zijn de structuur en functie van het microbenthos en het meiobenthos grotendeels onontgonnen terrein en blijven veel aspecten van hun ecologie slecht begrepen. Prokaryoten, vooral bacteriën, domineren het microbenthos en overtreffen elke andere levensvorm in mariene ecosystemen, terwijl nematoden de meest dominante meiofauna in mariene sedimenten zijn. Dit doctoraatsonderzoek bestudeert hoe interacties tussen nematoden soorten hun vermogen om met veranderingen in het milieu om te gaan beïnvloeden, en hoe interacties tussen nematoden en bacteriën de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen beïnvloeden. Inzicht in de processen die de componenten van benthische milieus in stand houden en in de mechanismen die deze met elkaar verbinden zijn cruciaal om de gevolgen van biodiversiteitsverlies op het algehele functioneren van ecosystemen te voorspellen, met name in het licht van klimaatveranderingen.
Downloads
-
(...).pdf
- full text (Published version)
- |
- UGent only (changes to open access on 2028-04-26)
- |
- |
- 19.18 MB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-01GZB9VKQP3F199F8FRBXCV328
- MLA
- Guden, Rodgee Mae. Linking Marine Nematode Competition Dynamics with Microbial Diversity to Understand Ecosystem Functioning. Ghent University. Faculty of Sciences, 2023.
- APA
- Guden, R. M. (2023). Linking marine nematode competition dynamics with microbial diversity to understand ecosystem functioning. Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium.
- Chicago author-date
- Guden, Rodgee Mae. 2023. “Linking Marine Nematode Competition Dynamics with Microbial Diversity to Understand Ecosystem Functioning.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
- Chicago author-date (all authors)
- Guden, Rodgee Mae. 2023. “Linking Marine Nematode Competition Dynamics with Microbial Diversity to Understand Ecosystem Functioning.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Sciences.
- Vancouver
- 1.Guden RM. Linking marine nematode competition dynamics with microbial diversity to understand ecosystem functioning. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Sciences; 2023.
- IEEE
- [1]R. M. Guden, “Linking marine nematode competition dynamics with microbial diversity to understand ecosystem functioning,” Ghent University. Faculty of Sciences, Ghent, Belgium, 2023.
@phdthesis{01GZB9VKQP3F199F8FRBXCV328, abstract = {{Mariene ecosystemen zijn de grootste aquatische systemen op aarde en worden bewoond door een grote verscheidenheid aan organismen die een belangrijke rol spelen in het functioneren van ecosystemen. Het functioneren van ecosystemen omvat verschillende ecosysteemprocessen en beïnvloedt de levering van goederen en diensten die essentieel zijn voor het menselijk welzijn. Mariene bentische ecosystemen tonen een variatie aan habitats, biologische interacties en biogeochemische processen. Terwijl de rol van het macrobenthos in bentische ecosystemen veel aandacht heeft gekregen, zijn de structuur en functie van het microbenthos en het meiobenthos grotendeels onontgonnen terrein en blijven veel aspecten van hun ecologie slecht begrepen. Prokaryoten, vooral bacteriën, domineren het microbenthos en overtreffen elke andere levensvorm in mariene ecosystemen, terwijl nematoden de meest dominante meiofauna in mariene sedimenten zijn. Dit doctoraatsonderzoek bestudeert hoe interacties tussen nematoden soorten hun vermogen om met veranderingen in het milieu om te gaan beïnvloeden, en hoe interacties tussen nematoden en bacteriën de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen beïnvloeden. Inzicht in de processen die de componenten van benthische milieus in stand houden en in de mechanismen die deze met elkaar verbinden zijn cruciaal om de gevolgen van biodiversiteitsverlies op het algehele functioneren van ecosystemen te voorspellen, met name in het licht van klimaatveranderingen.}}, author = {{Guden, Rodgee Mae}}, isbn = {{9789082922257}}, language = {{eng}}, pages = {{XLII, 332}}, publisher = {{Ghent University. Faculty of Sciences}}, school = {{Ghent University}}, title = {{Linking marine nematode competition dynamics with microbial diversity to understand ecosystem functioning}}, year = {{2023}}, }