Advanced search
1 file | 5.56 MB Add to list

Basel : gelijkgrondje tram verleidt ook automobilisten

Author
Organization
Abstract
Basel blijft succesvol kiezen voor de uitbreiding van de gelijkgrondse tramlijnen boven de aanleg van een onbetaalbare premetro In Basel reed de eerste tram van het stedelijke OV-bedrijf Basler Verkehrs-Betriebe (BVB) in 1895. De tram was de aanjager voor de stedelijke ontwikkeling tot 1915, ook in de naburige Elzas. In dit artikel wordt het openbaar vervoer in de meest bevolkte stad van Zwitserland, beschreven. In 1973 werd beslist om “Het openbaar vervoer verleidelijk te maken voor elke burger.” Dit betekent: betrouwbare dienstverlening, optimale doorstroming, vermindering van de totale verplaatsingstijd door korte wandelafstanden naar de halten en geringe wachttijden op tram of bus. Om dit te bereiken zijn, een fijnmazig lijnennetwerk, hoge frequenties, geïntegreerde tarieven, autoluwe stadsdelen en een hoge haltedichtheid en een restrictief parkeerbeleid als beleidsmiddelen noodzakelijk. Parkeerbeleid samen met tramuitbreidingen waardoor (grens)pendelaars van Duitsland en Frankrijk overstapvrij naar stadshart kunnen reizen, vormden de essentiële elementen van het OV-succes in Basel. Daarnaast zorgen de reizigersvriendelijk verkeerslichtenbeïnvloeding voor een vlotte doorstroming van tram en bus zorgen De inspraak en participatie van de bewoners en reizigers zorgden ervoor dat de uitbreidingen tram/buslijnen efficient waren en veel reizigers genereerden. De werkwijze in Basel vormt een enorme inspiratiebron voor het Vlaamse beleid: • Ontwerp de tram- en busnetstructuur derwijze dat er een maximum aan overstapvrije verplaatsingen mogelijk • Korte wandelafstand naar de meest nabije halte in: richtnorm 350 meter in vogelvlucht of 5 minuten wandelafstand. • Organiseer een gewaarborgde stipte dienstuitvoering sa- men met de wegbeheerders. Schrap bestaande, storend gebleken parkeerplaatsen langs tramroutes. • Versnel het in- en uitstappen. Verplicht de systematische stop van elke tram aan elke halte. • Gebruik ook de voorste toegangsdeur (tram). • toegankelijke halten aan zonder enige drempel. • In plaats van buitenspiegels, buitencamera’s voor optimaal zicht door de bestuurder, ook bij duisternis. • Vermijd de wachtrijen voor de valideertoestellen aan boord. Veralgemeen eenvoudige telapparatuur. Met een dergelijk beleid kan ook in Vlaanderen het OV een succesverhaal worden. Het ver-hogen van de veiligheid en leefbaarheid van de Vlaamse steden is daarvan het directe gevolg.
Keywords
Antwerpen, Basel, burgerinitiatief, bus, De Lijn, halte, openbaar vervoer, parkeerbeleid, participatie, tariefintegratie, toegankelijkheid, tram, wandelafstand

Downloads

 • VSP Basel1.pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.56 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Broeckaert, Marc, et al. “Basel : Gelijkgrondje Tram Verleidt Ook Automobilisten.” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), no. 291, 2022, pp. 12–18.
APA
Broeckaert, M., Claes, D., Desmedt, L., Van Daele, E., De Mol, J., & Welter, H. (2022). Basel : gelijkgrondje tram verleidt ook automobilisten. VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), (291), 12–18.
Chicago author-date
Broeckaert, Marc, Dirk Claes, Luc Desmedt, Etienne Van Daele, Johan De Mol, and Herman Welter. 2022. “Basel : Gelijkgrondje Tram Verleidt Ook Automobilisten.” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), no. 291: 12–18.
Chicago author-date (all authors)
Broeckaert, Marc, Dirk Claes, Luc Desmedt, Etienne Van Daele, Johan De Mol, and Herman Welter. 2022. “Basel : Gelijkgrondje Tram Verleidt Ook Automobilisten.” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN) (291): 12–18.
Vancouver
1.
Broeckaert M, Claes D, Desmedt L, Van Daele E, De Mol J, Welter H. Basel : gelijkgrondje tram verleidt ook automobilisten. VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN). 2022;(291):12–8.
IEEE
[1]
M. Broeckaert, D. Claes, L. Desmedt, E. Van Daele, J. De Mol, and H. Welter, “Basel : gelijkgrondje tram verleidt ook automobilisten,” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), no. 291, pp. 12–18, 2022.
@article{01GM2V95B4AVXFZB7JTQPT304Y,
 abstract   = {{Basel blijft succesvol kiezen voor de uitbreiding van de gelijkgrondse tramlijnen boven de aanleg van een onbetaalbare premetro
In Basel reed de eerste tram van het stedelijke OV-bedrijf Basler Verkehrs-Betriebe (BVB) in 1895. De tram was de aanjager voor de stedelijke ontwikkeling tot 1915, ook in de naburige Elzas. In dit artikel wordt het openbaar vervoer in de meest bevolkte stad van Zwitserland, beschreven.
In 1973 werd beslist om “Het openbaar vervoer verleidelijk te maken voor elke burger.” Dit betekent: betrouwbare dienstverlening, optimale doorstroming, vermindering van de totale verplaatsingstijd door korte wandelafstanden naar de halten en geringe wachttijden op tram of bus. Om dit te bereiken zijn, een fijnmazig lijnennetwerk, hoge frequenties, geïntegreerde tarieven, autoluwe stadsdelen en een hoge haltedichtheid en een restrictief parkeerbeleid als beleidsmiddelen noodzakelijk.
Parkeerbeleid samen met tramuitbreidingen waardoor (grens)pendelaars van Duitsland en Frankrijk overstapvrij naar stadshart kunnen reizen, vormden de essentiële elementen van het OV-succes in Basel. Daarnaast zorgen de reizigersvriendelijk verkeerslichtenbeïnvloeding voor een vlotte doorstroming van tram en bus zorgen
De inspraak en participatie van de bewoners en reizigers zorgden ervoor dat de uitbreidingen tram/buslijnen efficient waren en veel reizigers genereerden.
De werkwijze in Basel vormt een enorme inspiratiebron voor het Vlaamse beleid:
•	Ontwerp de tram- en busnetstructuur derwijze dat er een maximum aan overstapvrije verplaatsingen mogelijk 
•	Korte wandelafstand naar de meest nabije halte in: richtnorm 350 meter in vogelvlucht of 5 minuten wandelafstand. 
•	Organiseer een gewaarborgde stipte dienstuitvoering sa- men met de wegbeheerders. Schrap bestaande, storend gebleken parkeerplaatsen langs tramroutes. 
•	Versnel het in- en uitstappen. Verplicht de systematische stop van elke tram aan elke halte. 
•	Gebruik ook de voorste toegangsdeur (tram).
•	toegankelijke halten aan zonder enige drempel. 
•	In plaats van buitenspiegels, buitencamera’s voor optimaal zicht door de bestuurder, ook bij duisternis. 
•	Vermijd de wachtrijen voor de valideertoestellen aan boord. Veralgemeen eenvoudige telapparatuur. 
Met een dergelijk beleid kan ook in Vlaanderen het OV een succesverhaal worden. Het ver-hogen van de veiligheid en leefbaarheid van de Vlaamse steden is daarvan het directe gevolg.}},
 author    = {{Broeckaert, Marc and Claes, Dirk and Desmedt, Luc and Van Daele, Etienne and De Mol, Johan and Welter, Herman}},
 issn     = {{1379-4922}},
 journal   = {{VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN)}},
 keywords   = {{Antwerpen,Basel,burgerinitiatief,bus,De Lijn,halte,openbaar vervoer,parkeerbeleid,participatie,tariefintegratie,toegankelijkheid,tram,wandelafstand}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{291}},
 pages    = {{12--18}},
 title    = {{Basel : gelijkgrondje tram verleidt ook automobilisten}},
 year     = {{2022}},
}