Advanced search
1 file | 10.65 MB Add to list

Warmtenetten in het Vlaamse Gewest : een juridische en praktijkgerichte analyse van het gebruik van de (onder)grond voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur

Maja Reynebeau (UGent)
(2022)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
Warmtenetten bieden, als potentieel koolstofarm energiesysteem, een valabel antwoord op de door het algemeen streven naar duurzaamheid gevoede roep naar energietransitie. Zij doen echter ook juridische vraagstukken ontstaan. Een van die vraagstukken betreft de wijze waarop, naar huidig recht, de (onder)grond juridisch in gebruik kan worden gegeven voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur én of die mogelijkheden voldoen. Op deze vraag formuleert het gevoerde onderzoek een antwoord door ten eerste de eigenheden van de wettelijke en contractuele instrumenten die het grondgebruik vorm kunnen geven, in beeld te brengen en ten tweede deze theoretische bevindingen af te toetsen aan twee concreet uitgewerkte warmtecases. Het gevoerde onderzoek noopt tot de conclusie dat de eigenheden van elke rechtsfiguur de bruikbaarheid ervan voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur kunnen beperken of net versterken. De juridische optimalisering van het grondgebruik bij de uitrol van warmtenetten hangt af van het adequaat gebruik van de bestaande rechtsfiguren, gelet op onder meer de specifieke (technische) kenmerken van warmtenetten. Dit proefschrift biedt stakeholders concreet uitgewerkte voorstellen om het grondgebruik voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur juridisch op efficiënte wijze te organiseren.
Keywords
Goederenrecht | Energierecht | Verbintenissenrecht | Administratief recht

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 10.65 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Reynebeau, Maja. Warmtenetten in Het Vlaamse Gewest : Een Juridische En Praktijkgerichte Analyse van Het Gebruik van de (Onder)Grond Voor de Aanleg En Exploitatie van Warmtenet-Infrastructuur. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, 2022.
APA
Reynebeau, M. (2022). Warmtenetten in het Vlaamse Gewest : een juridische en praktijkgerichte analyse van het gebruik van de (onder)grond voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, Gent.
Chicago author-date
Reynebeau, Maja. 2022. “Warmtenetten in Het Vlaamse Gewest : Een Juridische En Praktijkgerichte Analyse van Het Gebruik van de (Onder)Grond Voor de Aanleg En Exploitatie van Warmtenet-Infrastructuur.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Chicago author-date (all authors)
Reynebeau, Maja. 2022. “Warmtenetten in Het Vlaamse Gewest : Een Juridische En Praktijkgerichte Analyse van Het Gebruik van de (Onder)Grond Voor de Aanleg En Exploitatie van Warmtenet-Infrastructuur.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Vancouver
1.
Reynebeau M. Warmtenetten in het Vlaamse Gewest : een juridische en praktijkgerichte analyse van het gebruik van de (onder)grond voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie; 2022.
IEEE
[1]
M. Reynebeau, “Warmtenetten in het Vlaamse Gewest : een juridische en praktijkgerichte analyse van het gebruik van de (onder)grond voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur,” Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, Gent, 2022.
@phdthesis{01GJYPTWZ28MXH6R1CNP5ASS5X,
 abstract   = {{Warmtenetten bieden, als potentieel koolstofarm energiesysteem, een valabel antwoord op de door het algemeen streven naar duurzaamheid gevoede roep naar energietransitie. Zij doen echter ook juridische vraagstukken ontstaan. Een van die vraagstukken betreft de wijze waarop, naar huidig recht, de (onder)grond juridisch in gebruik kan worden gegeven voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur én of die mogelijkheden voldoen. Op deze vraag formuleert het gevoerde onderzoek een antwoord door ten eerste de eigenheden van de wettelijke en contractuele instrumenten die het grondgebruik vorm kunnen geven, in beeld te brengen en ten tweede deze theoretische bevindingen af te toetsen aan twee concreet uitgewerkte warmtecases. Het gevoerde onderzoek noopt tot de conclusie dat de eigenheden van elke rechtsfiguur de bruikbaarheid ervan voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur kunnen beperken of net versterken. De juridische optimalisering van het grondgebruik bij de uitrol van warmtenetten hangt af van het adequaat gebruik van de bestaande rechtsfiguren, gelet op onder meer de specifieke (technische) kenmerken van warmtenetten. Dit proefschrift biedt stakeholders concreet uitgewerkte voorstellen om het grondgebruik voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur juridisch op efficiënte wijze te organiseren.}},
 author    = {{Reynebeau, Maja}},
 keywords   = {{Goederenrecht | Energierecht | Verbintenissenrecht | Administratief recht}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{XII, 650}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Warmtenetten in het Vlaamse Gewest : een juridische en praktijkgerichte analyse van het gebruik van de (onder)grond voor de aanleg en exploitatie van warmtenet-infrastructuur}},
 year     = {{2022}},
}