Advanced search

Project: Quali-pork: Aanpassing van slachtmethoden voor een betere microbiologische kwaliteit en veiligheid van varkenskarkassen

2015-10-01 – 2017-09-30

Abstract

Karkassen van voedselproducerende dieren moeten aan steeds strenger wordende microbiologische criteria voldoen. Bij overschrijding van deze criteria dient het slachtproces te worden aangepast, maar (varkens) slachtjuizen beschikken niet altijd over voldoende informatie om gerichte en effectieve maatregelen toe te passen. Fecale contaminatie van karkassen tijdens het verwijderen van het maag-darmpakket blijft een alom gekend probleem. Bovendien wordt tijdens het normale slachtproces de hartslag (hart, lever, longen en tong verwijdered, waarbij de mondholte onvermijdelijk wordt gepopend en de tonsillen vrij komen te liggen. De mondholte en tonsillen zijn in hoge aantallen besmet met bacteriën, die zich via deze weg naar het karkas kunnen verspreiden. Dit project zal verschillende alternatieve slachtmethoden, waaronder het niet openen van de kop tijdens het verwijderen van de hartslag, evalueren op hun effect op karkasbesmetting. Het zal bijdragen tot een toename van de kennis van varkensslachtuizen om contaminatie tijdens het slachtproces te minimaliseren. Het algemene doel is varkensslachtuizen en producenten van varkensvlees bij te staan om een eindproduct van betere microbiële kwaliteit af te leveren.